Praktekorn, gnagerslekt i ekornfamilien. Den inneholder 14 arter som lever i det sørøstre hjørnet av Asia. Det norske navnet kommer av de flotte fargene i pelsen; kvitt, grått, oransje, rødt, brunt og svart.

I kroppsform ligner artene i slekten mye på vårt hjemlige ekorn, men alle unntatt én art er litt mindre. Av de 14 artene har 11 kroppslengder mellom 20 og 24 cm og halelengder mellom 18 og 25 cm. Én art er litt større, inntil 29 og 21 cm, mens to arter er mindre. Den minste har målene henholdsvis 15 og 16 cm. Halen er altså litt kortere enn kroppen hos de fleste arter. De veier mellom 234 og 403 g.

Pelsfargen er mest oppsiktsvekkende og variabel hos to av artene. De andre artene er generelt ganske grå, men med innslag av rødbrunt enten på halen eller på kroppssidene. Flere av dem har langsgående striper i flere farger lavt nede på kroppssidene; rødt, svart og kvitt. De to mest variable artene krever en liten beskrivelse.

Callosciurus prevostii varierer svært mye i pelsfarge, den kan være tofarga eller trefarga. Generelt er den svart eller mørk over ryggen og rød på buken. Den kan ha ei kvit stripe langs kroppssidene, fra snute til lår. Under denne, på magen, kan det være ei tynn svart stripe. Frambeina kan være rødoransje helt opp på skuldrene. Deler av bakbeina kan også være rødoransje. Denne arten lever på fastland og øyer i Malaysia og Indonesia, noe som har ført til beskrivelser av mange underarter med ulikt fargemønster.

Callosciurus finlaysonii er enda mer variabel i pelsfarge, med variasjoner i kvitt, svart, rødt, oransje og grått. Én underart er helt kvit, en annen nesten helt svart. Noen underarter er mest grå, andre grå eller brune over ryggen og kvite under. En underart er rød; rødsvart over ryggen og rødoransje på buken og halen. C. finlaysonii lever i skoger i Thailand, Laos, Kambodsja, Vietnam og Myanmar. Den er innført til Japan, Singapore og Italia.

Disse artene lever i vidt forskjellige tropiske skoger, fra mangroveskog til tåkeskog og fjellskog. De spiser både vegetasjon og insekter, inkludert bark og sevje. De fleste artene er antakelig ganske fleksible i fødevalget. De lever i trærne og går sjelden ned på bakken. Mange arter er dagaktive eller mest aktive morgen og kveld.

Utbredelsen til disse artene strekker seg fra India til Kina og Borneo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.