praktekorn

Callosciurus prevostii er en art av praktekorn. Foto fra en dyrehage i Tsjekkia.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Callosciurus finlaysonii er en art av praktekorn. Dette eksemplaret er fra Thailand.

Artikkelstart

Praktekorn er en gnagerslekt i ekornfamilien. Den inneholder 14 arter som lever i det sørøstlige hjørnet av Asia. Det norske navnet kommer av de flotte fargene i pelsen; kvitt, grått, oransje, rødt, brunt og svart.

Faktaboks

Også kjent som
slekten Callosciurus

Beskrivelse

I kroppsform ligner artene i slekten mye på vårt hjemlige ekorn, men alle unntatt én art er litt mindre. Av de 14 artene har 11 kroppslengder mellom 20 og 24 centimeter, og halelengder mellom 18 og 25 centimeter. Én art er litt større, inntil 29 og 21 centimeter, mens to arter er mindre. Den minste arten måler 15 centimeter i kroppslengde og 16 centimeter i halelengde. Halen er altså litt kortere enn kroppen hos de fleste arter. Praktekorn veier mellom 234 og 403 gram.

Pelsfargen er mest oppsiktsvekkende og variabel hos to av artene. De andre artene er generelt ganske grå, men med innslag av rødbrunt enten på halen eller på kroppssidene. Flere av dem har langsgående striper i flere farger lavt nede på kroppssidene; rødt, svart og kvitt.

De to mest variable artene, Callosciurus prevostii og Callosciurus finlaysonii, krever egne beskrivelser:

Callosciurus prevostii

Callosciurus prevostii varierer svært mye i pelsfarge, den kan være tofarget eller trefarget. Generelt er den svart eller mørk over ryggen og rød på buken. Den kan ha ei kvit stripe langs kroppssidene, fra snute til lår. Under denne, på magen, kan det være ei tynn svart stripe. Frambeina kan være rødoransje helt opp på skuldrene. Deler av bakbeina kan også være rødoransje.

Denne arten lever på fastlandet og på øyer i Malaysia og Indonesia. Mange underarter med ulikt fargemønster er beskrevet.

Callosciurus finlaysonii

Callosciurus finlaysonii er enda mer variabel i pelsfarge, med variasjoner i kvitt, svart, rødt, oransje og grått. Én underart er helt kvit, en annen nesten helt svart. Noen underarter er mest grå, andre grå eller brune over ryggen og kvite under. En underart er rød: rødsvart over ryggen og rødoransje på buken og halen.

C. finlaysonii lever i skoger i Thailand, Laos, Kambodsja, Vietnam og Myanmar. Den er innført til Japan, Singapore og Italia.

Levevis

Praktekorn lever i vidt forskjellige tropiske skoger, fra mangroveskog til tåkeskog og fjellskog. De spiser både planter og insekter, inkludert bark og sevje. De fleste artene er antakelig ganske fleksible i fødevalget. De lever i trærne og går sjelden ned på bakken. Mange arter er dagaktive eller mest aktive morgen og kveld.

Utbredelse

Utbredelsen til praktekorn strekker seg fra India til Kina og Borneo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg