Pragmatikk er i språkvitenskap læren om hvordan kontekst bidrar til meningsinnholdet i en ytring. Det handler blant annet om hvordan man tolker flertydighet og hvordan man forstår ironi og implisert innhold.

Faktaboks

Uttale

pragmatˈikk

Etymologi
av gresk pragma, ‘dåd, handling’
Også kjent som

språkbruksteori, språkbrukslære

pragmatics (engelsk)

Pragmatikk brukes om flere ganske ulike retninger som undersøker hvordan språklige uttrykk gir mening gjennom bruk.

Pragmatikk har vært betraktet som en gren av språkvitenskapen på linje med fagområder som fonologi, syntaks og semantikk. Etter hvert har det utviklet seg til et omfattende og heterogent forskningsfelt som innebærer et bestemt perspektiv på språket i kognitiv, sosial og kulturell kontekst.

Pragmatikkens forklaringskraft

Pragmatikken tar mål av seg å analysere og forklare en rekke fenomener som inngår i naturlig språkbruk.

Eksempel: En ytring som Hun dro til banken krever pragmatisk kunnskap og logiske slutninger for at mottakeren skal kunne forstå hva som menes. For det første må det avklares hvem pronomenet hun refererer til. For det andre er substantivet banken tvetydig, og det må avklares om det dreier seg om en finansinstitusjon (bank) eller et grunt område i sjøen (banke). For det tredje er verbet flertydig, og det må avklares om det dreier seg om dra i betydningen «reise», «forflytte seg», eller partikkelverbet dra til, som betyr «slå». Dessuten kan Hun dro til banken ytres for å kommunisere noe indirekte, for eksempel at den som hun refererer til ikke er hjemme akkurat nå, eller at hun snart vil ha penger til å betale tilbake det hun skylder.

I praksis vil denne typen flertydighet sjelden føre til problemer, fordi mottageren bruker sin kognitive kapasitet og erfaringsbakgrunn til å tolke ytringene. Men en pragmatisk teori søker å forklare hvordan slike såkalte inferensielle prosesser er mulige, hvordan de foregår, og hvordan de avhenger av hverandre.

Pragmatiske fenomener

Det finnes en rekke ulike pragmatiske fenomener, det vil si fenomener der det i ytringssituasjonen kommuniseres noe mer eller noe annet enn det som sies ordrett.

Noen eksempler:

Disse pragmatiske prosessene bidrar til ytringens grunnleggende proposisjon.

Andre pragmatiske fenomener kan bidra med meningsinnhold som går ut over dette:

  • Implikatur (Matrosen skriver i loggboka Kapteinen var edru i dag => kapteinen pleier å være full)
  • Implisitt talehandling (Kan du ta ut av oppvaskmaskina? => Du skal ta ut av oppvaskmaskina)
  • Ironi (Om et rotete rom: Ja, her var det ryddig)

Tolkningen av enkelte ord påvirkes av konteksten på en spesielt systematisk måte. Dette gjelder blant annet deiktiske uttrykk, som her, nå og hun, og pragmatiske markører som jo, men og åh. Denne typen ord har fått spesielt mye oppmerksomhet innenfor pragmatisk forskning, selv om deres iboende betydning er et spørsmål som tilhører semantikken.

Historikk

Lingvistisk pragmatikk har sitt faghistoriske utgangspunkt i språkfilosofien, og en av pragmatikkens forløpere kan sies å være den klassiske retorikken.

Moderne lingvistisk pragmatikk kan med en viss rett sies å ha sitt opphav i Ludwig Wittgensteins teori om sammenhengen mellom språk, mening og virkelighet, slik denne er formulert i hans annet hovedverk Philosophische Untersuchungen fra 1953. Andre viktige bidragsytere innen pragmatisk teori er språkfilosofene John Langshaw Austin, som formulerte talehandlingsteorien, og særlig Herbert Paul Grice, som formulerte sin teori om sammenhengen mellom språk og mening, og som innførte det grunnleggende begrepet implikatur. Grice regnes som den første som forsøkte å forklare hvordan det er mulig å kommunisere noe annet eller noe mer enn det som sies direkte.

Sentrale nyere retninger innen pragmatikken

Nyere retninger innen pragmatikken baserer seg i varierende grad på de tidligere pragmatiske arbeidene. Noen av de nyere retningene innen pragmatikk er relevansteori, diskursanalyse, samtaleanalyse og høflighetsteori.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Oda Lødemel

Hei, Vil gjere dykk oppmerksame på at J.L Austin, som det vert linka til her, ikkje er språkfilosofen J.L Austin, men ein jurist med same namn. Språkfilosofen Austin ser ikkje ut til vere på SNL. Med venleg helsing, Oda F. Lødemel

svarte Odd Egil Hoprekstad

Bra observert! Leksikonet har ein artikkel om språkfilosofen John Langshaw Austin, og no skal linken vere korrekt. Takk for tips!

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg