præriejerper

Spillende hanner av storpræriejerpe, Tympanuchus cupido.

Artikkelstart

Præriejerper er en slekt av fugler i fasanfamilien, som lever på præriene i Nord-Amerika. Slekten har det latinske navnet Tympanuchus.

Faktaboks

Uttale
prˈæriejerper
Også kjent som
præriehøns Tympanuchus

Den omfatter tre arter:

  • storpræriejerpe, Tympanuchus cupido,
  • småpræriejerpe, Tympanuchus pallidicinctus
  • spisshalejerpe, Tympanuchus phasianellus

Beskrivelse

Præriejerpene er litt større enn lirype. De har smale, mørkebrune tverrstriper over hele fjærdrakten. Hannen har i paringstiden oransjefargede fjærløse luftsekker som blåses opp på hver side av halsen, og stive halsfjær, som kan heves til en høy nakketopp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg