potetål

Potetcystenematode. Cyster av gul potetcystenematode på potetrøtter. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Potetål er en rundorm i familien Heteroderidae som utvikler seg i røtter av potet og tomat. Larvene påvirker røttenes cellevev og får røttene til å danne kjempeceller, noe som hemmer vann- og næringsopptak. Potetplantene vokser dårlig, og angrepet blir synlig som runde eller ovale flekker i åkeren. Knollene blir mindre enn normalt. Potetålen stammer antakelig fra Andesfjellene i Sør-Amerika og er nå vanlig over store deler av verden.

Faktaboks

Uttale
potˈetcystenematˈode
Også kjent som
Også kalt gul potetcystenematode.
Vitenskapelig navn
Globodera rostochiensis
Beskrevet av
(Wollenweber, 1923) Skarbilovich, 1959

Levevis

Befruktede hunner svulmer opp og omdannes til et hardt, læraktig hylster, som kalles cyste, og som inneholder opptil 500 egg og larver. De brune, runde cystene er på størrelse med et knappenålshode og blir igjen i jorden og fører smitten videre. I cystene vil en del av eggene klekkes hvis det på ny dyrkes potet på samme stykke på grunn av påvirkningen av stoffer (rotdiffusat) som utskilles fra potetplantens røtter. Cystene er smittefarlige i minst 15–20 år. Det foregår også en viss spontan klekking når temperaturen stiger om våren.

Utbredelse

Arten opptrer med fem raser (patotyper), men patotype Ro1 utgjør rundt 98 prosent. I Norge finnes det potetsorter som har utviklet resistens mot denne patotypen. Patotype Ro1 ble påvist hos oss første gang i 1955. I 1999 var 100 000 dekar infisert med potetål (potetcystenematode) i Norge. Storparten av nematodene er funnet på bruk hvor det har vært liten anledning til å skifte jord, det vil si i første rekke på tomtebruk og småbruk og i tidligpotetdistrikter. Spredningen foregår særlig med ikke-sertifiserte settepoteter, jord, redskap og emballasje. Også bruk av slam på jordbruksarealer kan føre til spredning.

Potetålene er internasjonalt fryktede skadedyr. Ifølge forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere (matloven) kan det pålegges tiltak for bekjempelse av potetål og for å hindre spredning. Forskriften gir adgang til forbud mot potetdyrking (karantene), veksling mellom dyrking av resistente og ikke-resistente potetsorter og vekstskifte med andre planteslag.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

potetål
Globodera rostochiensis
Artsdatabanken-ID
128875
GBIF-ID
5188667

Kommentarer (1)

skrev Sverre Olav Lundal

Forskarar kan ha funne ei mogleg løysing på skadedyrproblemet:
https://www.nrk.no/nordland/forskere-ved-nmbu-kan-ha-lost-skadedyrproblem-med-potet-1.16013271

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg