Potensiell temperatur er den temperaturen tørr luft et stykke over bakken ville hatt hvis den ble adiabatisk ført ned til havnivå. Adiabatisk betyr at det ikke er noe varmeutveksling med omgivelsene, altså at luften verken avgir eller mottar varme fra omgivelsene.

Beskrivelse

Lufttrykket påvirker temperaturen direkte. Når lufttrykket øker, øker temperaturen, og motsatt. Lufttrykket avtar med høyden oppover i atmosfæren, og dermed avtar også temperaturen med høyden.

Varm luft er lettere enn kald luft. Men siden lufttrykket avtar med høyden, vil allikevel temperaturen avta med høyden. Den potensielle temperaturen øker imidlertid med høyden. Dermed kan en se at selv om luften i høyere luftlag er kaldere enn temperaturen lenger nede, er den potensielt varmere.

Potensiell temperatur er en temperatur som brukes for å kunne se bort i fra lufttrykkets påvirkning på temperaturen. Den potensielle temperaturen i en gitt høyde er dermed den temperaturen lufta ville hatt ved samme lufttrykk som ved havnivå.

Matematisk beskrivelse

Potensiell temperatur angis ved den greske bokstaven theta, θ. For en ideell gass beregnes potensiell temperatur ved:

θ = T * (P0/P)R/CP

Hvor T er temperaturen til luften i kelvin, P0 er lufttrykket ved havnivå, P er lufttrykket, R er gasskonstanten og CP er spesifikk varmekapasitet ved konstant trykk.

Dybdestoff

Potensiell temperatur og statisk stabilitet. Under normale, stabile forhold øker potensiell temperatur med høyden.

Fordi man kan se bort i fra lufttrykkets påvirkning på temperaturen, er potensiell temperatur et godt utgangspunkt for å si noe om den statiske stabiliteten til atmosfæren.

Linjer med samme potensiell temperatur kalles for isentroper. Å se et vertikalt plot av isentroper kan gi verdifull informasjon om den statiske stabiliteten og potensialet for fjellbølger.

Fra et radiosondediagram kan man finne potensiell temperatur ved å følge tørradiabat-kurven.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg