potensiell temperatur

Artikkelstart

Potensiell temperatur er den temperaturen tørr luft et stykke over bakken ville fått hvis den ble tvunget ned til havnivå.

Beskrivelse

Lufttrykket påvirker temperaturen direkte. Når lufttrykket øker, øker temperaturen. Når lufttrykket avtar, avtar temperaturen. Siden lufttrykket avtar med høyden, avtar temperaturen med høyden.

Potensiell temperatur er en temperatur som brukes for å kunne se bort i fra lufttrykkets påvirkning på temperaturen. Den potensielle temperaturen i en gitt høyde er dermed den temperaturen lufta ville hatt ved samme lufttrykk som ved havnivå.

Linjer med samme potensiell temperatur kalles for isentroper. Å se et vertikalt plot av isentroper kan gi verdifull informasjon om den statiske stabiliteten og potensiale for fjellbølger.

Dybdestoff

Varm luft er lettere enn kald luft. Allikevel avtar temperaturen med høyden, siden lufttrykket avtar. Den potensielle temperaturen øker imidlertid med høyden. Dermed kan en se at selv om lufta i høyere luftlag er kaldere enn temperaturen lenger nede, er den potensielt varmere.

Fra et radiosondediagram kan man finne potensiell temperatur ved å følge tørradiabat-kurven.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg