Matematisk og fysisk størrelse som brukes til å beskrive visse egenskaper ved kraftfelter, f.eks. elektrisk felt og tyngdefelt. Begrepet er utledet av potensiell energi, stillingsenergi, som et legeme får når det f.eks. blir løftet i tyngdefeltet.

Med potensialet i et punkt i et elektrisk felt menes det arbeid som må til for å føre et legeme med positiv ladningsenhet inn i feltet og frem til punktet fra en posisjon der legemet har null potensiell energi. Elektrisk potensial er stillingsenergi per ladningsenhet. Enheten for elektrisk potensial er joule/coulomb = volt. Spenningen mellom to punkter i et elektrisk felt er lik differansen mellom potensialene i punktene, og enheten for spenning blir derfor også volt.

Tyngdepotensialet i et punkt i et tyngdefelt er stillingsenergi per masseenhet. I et tyngdefelt er potensialforskjellen mellom to punkter lik arbeidet som blir utført på et legeme med 1 masseenhet (1 kilogram) når det blir flyttet fra det ene punktet til det andre.

Alle punkter med samme potensial i et felt danner en potensialflate eller nivåflate.Betegnelsen potensial brukes med lignende eller tilsvarende definisjoner i magnetisk potensial, termodynamisk potensial, kjemisk potensial o.a.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.