postboks

Postboksanlegg sett fra boksrommet ved tidligere Måløy postkontor.
Samme boksanlegg sett fra "innsiden" (boksavdelingen).

Artikkelstart

Postboks er en boks på postkontoret for utlevering av post.

Postbokser ble vanligvis montert i et større vegg-anlegg med åpning begge veier, og boksene kan ha ulike størrelser tilpasset mottakerens postmengde. På innsiden kan boksanlegget se ut som en vanlig sorteringsreol med nummererte bokser, mens boksene har låst dør ut mot boksrommet.

Bedrifter og private kan leie postboks mot en årlig avgift og får da tildelt nøkkel. Postboksens nummer blir da en del av leierens adresse.

Interessen for å leie postbokser må ses i sammenheng med tilbudet om å få levert posten hjem ved postbud eller landpostbud. Selv om postbudene til tider har levert ut post både én, to og opptil tre ganger daglig, har mange, spesielt banker og handelsvirksomheter, valgt å leie postboks slik at de kunne få posten tidligere på dagen. Boksrommene har alltid hatt lengre åpningstid enn postkontorets ekspedisjonstid.

De første postboksanleggene ble montert fra 1892 (først i Kristiania) og ble standardløsning etter hvert som nye postkontor ble bygd og innredet. På mindre steder som ikke hadde postbokser til utleie og der det ikke var postomdeling, var praksis at kundene møtte opp på postkontorene og fikk utlevert sin post. Rundt år 2000 fantes 250 000 postbokser i Norge, mens det var rundt 7 ganger flere hjemmepostkasser.

I nyere tid har det vært vanlig å utplassere løse postboksanlegg, blant annet på Post i butikk, for å imøtekomme ønsker om postboks, og nytt fra 2020 er egne pakkebokser hvor kunder kan hente sine pakker etter avtale.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg