Posefilter, filter oftest laget av kunstfibrer (blant annet polyester, polypropylen, Nomex, teflon, Goretex) eller, for høye temperaturer, glassfiber. Filteret brukes for å fjerne faste partikler fra gass (støv, røykpartikler). I posefiltre strømmer gassen fra innsiden og ut gjennom veggene i vertikale sylindere (poser) av vevd duk. Gassen strømmer med en med en hastighet på 0,5–1 m/s. Partiklene holdes tilbake av duken og støvbelegget, som etter hvert danner seg på innsiden.

I filtre med lav gasshastighet renses posene med visse mellomrom ved at luften til det enkelte kammer blir stengt av med et spjeld, posene rystes mekanisk, og støvet faller ned i bunkeren under.

I posefiltre som arbeider med høy gasshastighet, er posene gjerne trukket utenpå rammer av ståltråd, og gassen strømmer utenfra inn gjennom posematerialet. Støvet fjernes fra posene ved hjelp av automatisk styrte trykkluftpulser. Trykkluften tilføres på utsiden, slik at posene buler ut og støvlaget på utsiden løsner og faller ned.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.