posefilter

Posefilter, filter oftest laget av kunstfibrer (blant annet polyester, polypropylen, Nomex, teflon, Goretex) eller, for høye temperaturer, glassfiber. Filteret brukes for å fjerne faste partikler fra gass (støv, røykpartikler). I posefiltre strømmer gassen fra innsiden og ut gjennom veggene i vertikale sylindere (poser) av vevd duk. Gassen strømmer med en med en hastighet på 0,5–1 m/s. Partiklene holdes tilbake av duken og støvbelegget, som etter hvert danner seg på innsiden.

Faktaboks

Også kjent som
tekstilfilter

I filtre med lav gasshastighet renses posene med visse mellomrom ved at luften til det enkelte kammer blir stengt av med et spjeld, posene rystes mekanisk, og støvet faller ned i bunkeren under.

I posefiltre som arbeider med høy gasshastighet, er posene gjerne trukket utenpå rammer av ståltråd, og gassen strømmer utenfra inn gjennom posematerialet. Støvet fjernes fra posene ved hjelp av automatisk styrte trykkluftpulser. Trykkluften tilføres på utsiden, slik at posene buler ut og støvlaget på utsiden løsner og faller ned.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg