port salut

Port salut er en kumelksost av rødkittypen som opprinnelig kommer fra klosteret Notre-Dame du Port du Salut i Mayenne, vest i Loire i Frankrike. Klosteret har produsert ost lenge, men i 1850 bestemte de seg for å utvide produksjonsfasilitetene på grunn av høy etterspørsel i nærområdet. I 1873 gjorde osten sitt inntog på Paris-markedet og merket port-du salut ble registrert i 1874, mer kjent ute i verden som port salut.

Faktaboks

uttale:
pårsalˈy

I 1959 ble ysteaktivitetene skilt ut i et eget selskap og solgt, mens klosteret fortsatte med håndverksysting til eget forbruk etter opprinnelig oppskrift med bruk av rå melk. I dag er all ysteaktivitet avviklet.

I Norge produserer Tines meieri i Tresfjord i Møre og Romsdal en variant under navnet Norsk Port Salut. Lukten er middels kraftig, smaken langt mildere. Saint-paulin er navnet på lignende oster fra andre distrikter.

Fettinnhold i tørrstoffet er 45 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg