Port salut er en kumelksost av rødkittypen som opprinnelig kommer fra klosteret Notre-Dame du Port du Salut i Mayenne, vest i Loire i Frankrike. Klosteret har produsert ost lenge, men i 1850 bestemte de seg for å utvide produksjonsfasilitetene på grunn av høy etterspørsel i nærområdet. I 1873 gjorde osten sitt inntog på Paris-markedet og merket port-du salut ble registrert i 1874, mer kjent ute i verden som port salut.

Faktaboks

Uttale
pårsalˈy

I 1959 ble ysteaktivitetene skilt ut i et eget selskap og solgt, mens klosteret fortsatte med håndverksysting til eget forbruk etter opprinnelig oppskrift med bruk av rå melk. I dag er all ysteaktivitet avviklet.

I Norge produserer Tines meieri i Tresfjord i Møre og Romsdal en variant under navnet Norsk Port Salut. Lukten er middels kraftig, smaken langt mildere. Saint-paulin er navnet på lignende oster fra andre distrikter.

Fettinnhold i tørrstoffet er 45 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg