Pors. Av . Begrenset gjenbruk

pors

Pors, hannrakler. Melby Overdrev, Danmark.

Pors, hunnrakler.

Pors hunnrakler
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Pors er en 30–100 centimeter høy busk i porsfamilien. Den har blomster i opprette aks på bar kvist om våren. Bladene er kileformet og som oftest tannete i spissen. Harpikskjertler gir planten en sterk aromatisk lukt som henger lenge i. Busken er særbu, det vil si med egne hann- og hunnplanter. Hannplantene har gulbrune rakler i toppen, mens hunnplantene har rakler som er rødlige på grunn av fargen på arrene.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Myrica gale
Beskrevet av
Carl von Linné

Pors vokser i myr og andre fuktige områder. Porsplantene har rotknoller med nitrogenfikserende bakterier slik at de kan trives i næringsfattige forhold.

I Norge finnes pors langs kysten nord til Nordland og på Østlandet nord til Trysil. Pors vokser naturlig i Nord-Europa, Asia og Nord-Amerika.

Bruk

Porsblader kan tilsettes i supper og sauser, men fjernes før servering. Bladene er velegnet sammen med belgfrukter og i grønnsaksretter, og kan ellers brukes på samme måte som laurbærblader. Pors har vært brukt mot møll. Men først og fremst har pors blitt brukt til å smaksette øl og brennevin.

Historie

Pors, begynnende fruktutvikling. Navn Sø, Jylland, Danmark

Pors har ingen betydning i dagens matlaging, men opp igjennom tidene har de aromatiske bladene vært et fattigmannskrydder i Sentral- og Nord-Europa. Planten ble også utnyttet på andre måter. Det ble laget sopelimer av kvistene, og porsbuketter ble tørket og hengt opp på utedoer og i kjøkkenet for å gi behagelig duft og holde fluer og andre insekter unna. Arkeologiske utgravninger, som spenner fra 1050 til 1625 fra Gamlebyen i Oslo, viser at pors ble fraktet til byen i store kvanta.

På engelsk heter planten blant annet candle berry (lys-bær). Dette kommer av at fruktene inneholder en aromatisk voks som ble brukt i støping av lys.

I middelalderen, før humle ble tatt i bruk i ølbrygging, var pors en av de viktigste smakstilsetningene i øl. Den var kjent for å gi et sterkt og godt øl, men også for å forårsake hodepine.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

pors
Myrica gale
Artsdatabanken-ID
102164
GBIF-ID
5414202

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg