Gassbetong er høytrykksherdet lettbetong fremstilt av uorganiske bindemidler, vanligvis sement og kalk, i kombinasjon med finkornete, kiselsyreholdige materialer, for eksempel kvartssand. Produktet ble oppfunnet på 1920-tallet.

Faktaboks

Også kjent som

porebetong

Fremstilling

Materialene blandes sammen og tilsettes vann og esemiddel (aluminiumpulver). Esemiddelet reagerer med blandingens alkalier og får massen til å ese opp. Massen begynner å stivne når volumet er størst.

Materialet skjæres opp og herdes i autoklav ved temperatur cirka 180 °C og trykk cirka 1000 kPa (cirka 10 atmosfærer). Herdingen er gjennomført etter 8–20 timer, avhengig av produktets art.

Gassbetong kan fremstilles i forskjellige densiteter, vanligvis i området 400–600 kg/m³. I gassbetong med densitet 500 kg/m³ utgjør porer cirka 80 prosent og faststoff cirka 20 prosent av volumet. Materialets porøsitet spiller en stor rolle for egenskaper som fasthet og varmeisolasjonsevne.

Egenskaper

Gassbetong er et ubrennbart materiale og benyttes blant annet i brannbegrensende konstruksjoner. Materialet kan bearbeides (sages, bores) med håndverktøy. Det produseres en rekke forskjellige bygningskomponenter av gassbetong, for eksempekl byggeblokker, isolasjonsplater og armerte elementer for vegger, tak og etasjeskillere.

Gassbetong ble tidligere produsert i Norge (i Hokksund), men blir i dag importert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg