Pont-l'évêque er en myk, fransk kumelksost fra Normandie. Osten har skorpe av rødkitt, er forholdsvis sterkt duftende, men er mild i smaken. Pont-l'évêque har kvadratisk form og pakkes i en treboks. Osten brukes oftest som den er, sammen med brød eller kjeks, men anvendes også i retter som tartiflette og quiche.

Pont l'Évêque kommer i fire forskjellige størrelser:

  • Le Grand Pont l’Évêque på 1200 til 1600 gram
  • le Pont l’Évêque som er den mest vanlige og veier 360 gram
  • le demi Pont l’Évêque på 180 gram
  • le petit Pont l’Évêque som veier 220 gram

Fettinnhold i tørrstoffet er ca 50 prosent.

Denne kumelksosten er omtalt så langt tilbake som 1200-tallet under navn som «Angelot» eller «Augelot», men først på 1800-tallet omtales den som Pont l'Évêque. På den tiden ble også formen endret fra rund til kvadratisk, mest for å skille den fra osten Livarot, som også er fra Normandie.

Osten tilvirkes ved elleve meierier, som får melk fra ca 400 gårder, samt på fem gårdsysterier som yster av egen melk, og kan ystes av rå eller pasteurisert melk. Total produksjon er ca 2 500 tonn per år.

Osten fikk den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC i 1972 og EUs geografiske opprinnelsesbeskyttelse AOP i 1996. Dette innebærer blant annet at melken kun kan komme fra departementene Calvados, Manche, Orne og Eure og at minst 80 prosent av fôret må komme fra det samme området. Fra 2017 må dessuten minst halvparten av kveget være av rasen Normande.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.