Pont-l'évêque, fransk rødkittost fra Normandie. Kumelksost som er omtalt så langt tilbake som 1200-tallet under navn som "Angelot" eller "Augelot", men først på 1800-tallet omtales den som Pont l'Évêque. På den tiden ble også formen endret fra rund til kvadratisk, mest for å skille den fra osten Livarot, som også er fra Normandie. 

Osten fikk den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC i 1972 og  EUs geografiske opprinnelsesbeskyttelse AOP i 1996. Dette  innebærer blant annet at melken kun kan komme fra departementene Calvados, Manche, Orne og Eure og at minst 80 prosent av fôret må komme fra det samme området.  Fra 2017 må dessuten minst halvparten av kveget være av rasen Normande.

Osten tilvirkes ved elleve meierier, som får melk fra ca 400 gårder, samt på fem gårdsysterier som yster av egen melk, og kan ystes av rå eller pasteurisert melk. Total produksjon er ca 2 500 tonn per år.

Pont l'Évêque kommer i fire forskjellige størrelser: Le Grand Pont l’Évêque på 1200 til 1600 gram, le Pont l’Évêque som er den mest vanlige og veier 360 gram, le demi Pont l’Évêque på 180 gram og til slutt le petit Pont l’Évêque som veier 220 gram.

Fettinnhold i tørrstoffet er ca 50 prosent.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.