pongtong

Broen holdes oppe ved hjelp av pongtongene festet til understellet, som flyter i vannet.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Pongtong er en flyteinnretning brukt for å holde oppe ulike konstruksjoner, flåter eller fartøy.

Faktaboks

Uttale
pongtˈong
Etymologi
av fransk ponton
Også kjent som

flottør

I utgangspunktet var pongtonger laget av tre, og montert under flåter eller andre plattformer for å støtte opp konstruksjonen. Dette var først benyttet i USA på 1900-tallet, som et mer stabilt alternativ til en konvensjonell båt brukt på innsjøer. Fra dette utgangspunktet ble det etter hvert laget mindre båter som prammer og liknende med pongtonger som flytehjelp, og de ble i sin tur kalt pongtongbåter.

Gjennom 1900-tallet ble det vanlig å konstruere pongtonger av metall, betong og plast, som var en lukket innretning med luft til bruk på for eksempel sjøfly, egentlig kalt flottører, og ferger i lukkede farvann. I nyere tid har også større konstruksjoner offshore og eksempelvis brokonstruksjoner benyttet pongtonger som en stabil flytestøtte under arbeid. På grunn av sin sterke oppdrift, kan pongtonger brukes til en rekke operasjoner som for eksempel heving av havarerte skip, eller som oppdriftsmiddel på flytebrygger av betong.

En flåte holdt oppe ved hjelp av pongtonger kalles tradisjonelt gjerne for en pongtong i seg selv, men skiller seg fra den liknende farkosten lekter ved at pongtongflåter er satt sammen av flere moduler, mens lekteren er én sammenbygd del. Pongtongfartøy har gjerne mer oppdrift enn lektere, men er svakere i konstruksjonen.

Begrepet kan noe upresist brukes om enhver innretning som flyter. Av den grunn blir de doble skrogenekatamaraner tidvis kalt for pongtonger, og trimaraner har fått kjælenavnet tri-toon som en overføring fra det engelske pontoon. Banantubebåter, redningsbøyer, surfebrett, blåser og fendere kan således også defineres som pongtonger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg