polyetylenoksid

Polyetylenoksid, polyoksyetylen, symbol PEOX, vannløselig polymer (polyeter), som produseres industrielt ved polymerisasjon av etylenoksid. Avhengig av molekylmassen (M) er de flytende (M< 600), salve- eller voksaktige (M< 20 000) eller harde og sterke, tøyelige termoplastiske høypolymerer med molekylmasser på opptil flere millioner.

Faktaboks

Uttale
polyetylˈenoksid

Når fremstillingen skjer slik at molekylene får en hydroksylgruppe i hver ende, kalles polymerene ofte polyetylenglykoler, særlig når molekylmassen ikke er spesielt høy.

Anvendelse

De flytende, salve- og voksaktige brukes som grunnlag i mange kosmetiske og farmasøytiske preparater, og som tykningsmidler, overflateaktive stoffer, antistatiske midler, formsmøremidler, mykner i cellofan, appretur og glidemiddel i tekstilindustrien og til impregnering og bevaring av arkeologiske funn av tre. Mange polyetylenglykoler danner utgangsstoff for fremstilling av polyuretan-fibrer, -gummi, -lakker og -skumplast.

Polyetylenoksider med meget høy molekylmasse blir bl.a. bearbeidet til vannløselige emballasjefolier, kapsler m.m. Små konsentrasjoner av disse polymerene har vist seg å redusere strømningsmotstanden for vandige væsker i rør o.l.

Kopolymerer av etylenoksid og propylenoksid blir bl.a. brukt som bremsevæske i biler og som emulgerings- og fuktemiddel.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg