Polyetylenoksid, polyoksyetylen, symbol PEOX, vannløselig polymer (polyeter), som produseres industrielt ved polymerisasjon av etylenoksid. Avhengig av molekylmassen (M) er de flytende (M< 600), salve- eller voksaktige (M< 20 000) eller harde og sterke, tøyelige termoplastiske høypolymerer med molekylmasser på opptil flere millioner.

Når fremstillingen skjer slik at molekylene får en hydroksylgruppe i hver ende, kalles polymerene ofte polyetylenglykoler, særlig når molekylmassen ikke er spesielt høy.

De flytende, salve- og voksaktige brukes som grunnlag i mange kosmetiske og farmasøytiske preparater, og som tykningsmidler, overflateaktive stoffer, antistatiske midler, formsmøremidler, mykner i cellofan, appretur og glidemiddel i tekstilindustrien og til impregnering og bevaring av arkeologiske funn av tre. Mange polyetylenglykoler danner utgangsstoff for fremstilling av polyuretan-fibrer, -gummi, -lakker og -skumplast.

Polyetylenoksider med meget høy molekylmasse blir bl.a. bearbeidet til vannløselige emballasjefolier, kapsler m.m. Små konsentrasjoner av disse polymerene har vist seg å redusere strømningsmotstanden for vandige væsker i rør o.l.

Kopolymerer av etylenoksid og propylenoksid blir bl.a. brukt som bremsevæske i biler og som emulgerings- og fuktemiddel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.