polyetylenoksid

Cellofan

Cellofan er en type folie som er dannet av regenerert cellulose. Det brukes ofte som innpakning rundt avskårne blomster.

Shutterstock.

Artikkelstart

Polyetylenoksid er en vannløselig polymer (polyeter) som produseres industrielt ved polymerisasjon av etylenoksid. Avhengig av molekylmassen (M) er de flytende (M< 600), salve- eller voksaktige (M< 20 000) eller harde og sterke, tøyelige termoplastiske høypolymerer med molekylmasser på opptil flere millioner.

Faktaboks

Uttale
polyetylˈenoksid
Også kjent som

polyoksyetylen, symbol PEOX

Når fremstillingen skjer slik at molekylene får en hydroksylgruppe i hver ende, kalles polymerene ofte polyetylenglykoler, særlig når molekylmassen ikke er spesielt høy.

Anvendelse

De flytende, salve- og voksaktige polyetylenoksidene brukes som grunnlag i mange kosmetiske og farmasøytiske preparater, og som tykningsmidler, overflateaktive stoffer, antistatiske midler, formsmøremidler, mykner i cellofan, appretur og glidemiddel i tekstilindustrien og til impregnering og bevaring av arkeologiske funn av tre. Mange polyetylenglykoler danner utgangsstoff for fremstilling av polyuretan-fibre, -gummi, -lakker og -skumplast.

Polyetylenoksider med svært høy molekylmasse blir blant annet bearbeidet til vannløselige emballasjefolier, kapsler med mer. Små konsentrasjoner av disse polymerene har vist seg å redusere strømningsmotstanden for vandige væsker i rør og lignende.

Kopolymerer av etylenoksid og propylenoksid blir blant annet brukt som bremsevæske i biler og som emulgerings- og fuktemiddel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg