polyesterfiber

Polyester er den vanligste formen for tekstilfiber, og brukes i både klær, innredningstekstiler og friluftsutstyr.
Genser i polyester av . Gjengitt med tillatelse

Polyesterfiber er syntetiske fiber, fremstilt av olje.

Faktaboks

Uttale
polyˈesterfibrer
Også kjent som
PES

Bruk

Polyester er det mest brukte tekstile materialet. Det brukes både alene og i blanding med andre syntetiske fibre og naturfibre som bomull og ull.
Alle klesplagg skal være utstyrt med en vaskelapp som angir hvilke fibre plagget inneholder og hvordan det skal vaskes.
Vaskelapp av . Gjengitt med tillatelse

Polyesterfiber brukes alene og i blanding med andre fiber til klær og boligtekstiler og som fyllmateriale i yttertøy, dyner og soveposer. De brukes også til mange tekniske formål som sytråd, transportbelter, brannslanger, tau, fiskeredskaper, kord i bildekk, seil, sikkerhetsbelter, med mer.

Fibrenes styrke og bestandighet, kombinert med at menneskekroppen i liten grad reagerer på polyester, gjør at den brukes til en rekke medisinske formål.

Egenskaper

Polyesterfiber har god styrke og elastisitet og opptar lite vann, og brukes derfor til yttertøy, dyner, soveposer og annet friluftsutstyr, slik som teltet på bildet.
Telt av . Falt i det fri (Public domain)

Polyesterfiber har god styrke og elastisitet, opptar lite vann og er motstandsdyktige mot de fleste kjemikalier, bortsett fra sterke alkalier som kaustisk soda, lut og lignende. De angripes ikke av bakterier og sopp og råtner derfor ikke. De vanligste polyesterfibrene smelter og trekker seg bort fra flammen når de utsettes for åpen ild. Det finnes også polyestere som ikke smelter, men som forkulles.

Fibrenes termoplastiske egenskaper utnyttes ved varmefiksering til å fremstille plagg som krøller lite og beholder sin form ved vask og bruk. Stoff av polyester kan allikevel bli krøllet ved vask over 60 °C hvis det ikke tas spesielle forholdsregler. Elektrostatisk oppladning av fibrene kan reduseres ved tilsetning av kjemikalier.

Miljøproblemer

Bruken av syntetiske fiber har vokst raskt siden 1980-årene og polyester er i dag det mest brukte tekstile materiale. Alle tekstiler mister fiber i bruk og vask. Fordi syntetiske fiber er plast, bidrar bruk og vask av syntetiske fiber til spredning av mikroplast i naturen. Vask av klær er en av de større bidragsytere til mikroplast i havet. Syntetiske fiber fra havbruksnæring og skipsfart er også viktige bidragsytere til spredning av syntetiske fiber og mikrofiber i havet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg