Polyesterfiber er syntetiske fiber, fremstilt av olje.

Polyesterfiber har god styrke og elastisitet, opptar lite vann og er motstandsdyktige mot de fleste kjemikalier, bortsett fra sterke alkalier som kaustisk soda, lut og lignende. De angripes ikke av bakterier og sopp og råtner derfor ikke. De vanligste polyesterfibrene smelter og trekker seg bort fra flammen når de utsettes for åpen ild. Det finnes også polyestere som ikke smelter, men som forkulles.

Fibrenes termoplastiske egenskaper utnyttes ved varmefiksering til å fremstille plagg som krøller lite og beholder sin form ved vask og bruk. Stoff av polyester kan allikevel bli krøllet ved vask over 60 °C hvis det ikke tas spesielle forholdsregler. Elektrostatisk oppladning av fibrene kan reduseres ved tilsetning av kjemikalier.

Polyesterfiber brukes alene og i blanding med andre fiber til klær og boligtekstiler og som fyllmateriale i yttertøy, dyner og soveposer. De brukes også til mange tekniske formål som sytråd, transportbelter, brannslanger, tau, fiskeredskaper, kord i bildekk, seil, sikkerhetsbelter, med mer. Se syntetiske fibrer.

Fibrenes styrke og bestandighet, kombinert med at menneskekroppen i liten grad reagerer på polyester, gjør at den brukes til en rekke medisinske formål.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.