Polititroppene
Politiets oppgave var å sørge for ro og orden i brytningen mellom krig og fred.
Polititroppene
Av .
Polititroppene
Kart over forlegninger av norske polititropper i Sverige, markert med norske flagg.
Polititroppene
Av .

Polititroppene er en betegnelse på den norske militære styrken i Sverige under andre verdenskrig. Polititroppene ble offisielt opprettet i desember 1943, men en mindre styrke fikk opptrening i militære og politimessige ferdigheter allerede fra sommeren samme år. Deler av polititroppene deltok i frigjøringen av Finnmark vinteren 1944/1945; de øvrige ble overført til Norge ved krigens slutt i mai 1945. Polititroppene var organisert i åtte reservepolitibataljoner, åtte rikspolitikompanier samt stabs- og støtteavdelinger. Samlet styrke var på 13 000 mann.

Faktaboks

Uttale
politˈitroppene
Også kjent som

reservepolitiet

svenskesoldater

Sveriges nøytralitet

Det nøytrale Sverige hadde ett hovedmål for sin politikk – å holde seg utenfor krigen. Nøytralitet hadde også vært Norges førstevalg, men bare Sverige fikk anledning til å praktisere denne under hele perioden. Det er ikke urimelig å hevde at den svenske holdningen endret seg i løpet av krigen. Å tillate opptrening av utenlandske troppestyrker på svensk jord for deltakelse i allierte operasjoner hadde ikke vært mulig i 1940–1941. At det faktisk ble gjennomført i krigens andre halvpart, viser noe av det klimaskiftet som hadde skjedd.

Historien om polititroppene er nokså sammensatt. Den handler om personlige forhold, norsk press og svensk motvilje, men også om nøytraliteten og alle dens avskygninger. Svensk aksept av norsk militært nærvær på svensk jord er en del av dette bildet. Da Tyskland angrep Danmark og Norge 9. april 1940, forble Sverige nøytralt. Denne nøytraliteten ble satt på store prøver og praktisert på en fleksibel måte. I hovedsak kan det bli sagt at den først favoriserte Tyskland, deretter gradvis de allierte. Da svenske myndigheter i juni 1941 tillot gjennomreise over det svenske jernbanenettet av hele den tyske 163. infanteridivisjon under general Erwin Engelbrecht til fronten i Finland i forbindelse med operasjon Barbarossa, var bunnen nådd.

Polititroppene opprettes

Polititroppene
Utdanningen av norske politifolk var en betent sak i nøytrale Sverige, og kom ikke i gang før i 1943.
Polititroppene
Av .

Politiutdanning av norske flyktninger

Polititroppene

Mälsåker slott ved Mälaren var en av forlegningene i Sverige hvor norsk reservepoliti ble utdannet. Bildet viser noen av mannskapene utenfor brakken. I 1942 begynte den norske Londonregjeringen i samarbeid med svenske myndigheter utdannelsen av 8000–9000 yngre norske flyktninger i Sverige til politiavdelinger. Disse politistyrkene var beregnet på å ta over polititjenesten og opprettholde ro og orden i de befridde områdene av Norge.

Av /Riksarkivet.
Polititroppene
Polititroppene fikk opplæring i små leirer rundt om i Sverige.
Polititroppene
Av .

Utover i okkupasjonen flyktet tusenvis av nordmenn til Sverige, og tallet fortsatte å øke sterkt etter hvert som trykket økte hjemme. Svært mange av flyktningene i vernepliktig alder ønsket å ta seg videre til Storbritannia for der å gå inn i norske styrker. Den svenske nøytraliteten gjorde imidlertid dette så godt som umulig. Det stadig økende antallet flyktninger skulle også bli sysselsatt. Mange ble sendt på arbeid i jordbruk og skogbruk, men tanken om å kunne utdanne flyktningene militært i Sverige dukket opp. Vanskene var mange, og først gradvis ble den svenske holdningen endret. I begynnelsen av 1943 hadde stemningen svinget tilstrekkelig til at en begrenset politiutdanning ble satt i gang, der utdannelsen også inkluderte militære ferdigheter. Rikspolitiet ble navnet på styrken som ble satt opp, og de fikk etter hvert følge av Reservepolitiet.

Rundt om i det sentrale Sverige ble det opprettet et større antall leirer der nordmenn ble innrullert. Til å begynne med ble disse benevnt som «helseleirer». Til tross for strenge begrensninger fikk utdanningen etter hvert et stadig sterkere militært preg. Fra svensk side var det særlig sjefen for statens «Kriminaltekniske Anstalt», dosent Harry Söderman, som bidro til denne utviklingen. Den opprinnelige planen var at 1200 mann skulle bli utdannet til ordenspoliti og ytterligere 10 000 til reservepoliti. Sistnevnte utdanning skulle gjennomføres i tre trinn – forberedende trening uten våpen, deretter politileirer med skytetrening, og en siste del med blant annet eksersis. Svenske politiske myndigheter satte imidlertid foten ned. Disse planene hadde alle et frigjøringsperspektiv. Det var ikke på noen måte snakk om å utdanne «geriljasoldater» til operasjoner i Norge.

Det skulle etter hvert bli de militære kontaktene – mellom nordmenn og svensker – som drev igjennom dette spørsmålet. På politisk hold var som nevnt den svenske motviljen ganske stor, og den varte forbausende lenge. Selv om oberst Ole Berg ble utnevnt til norsk militærattaché i desember 1943, ble han ikke godkjent av svenskene før høsten etter. Tilsvarende svensk politisk motvilje var til stede på flere plan.

Det har vært hevdet at Sverige gjennom lengre tid så på London-regjeringen som en «statsrettslig fiksjon», og samarbeidsklimaet var lenge vanskelig. Da Jens Bull overtok som norsk sendemann til Sverige høsten 1940, fikk han ikke levert sine akkreditiver til svenskene før sent i desember 1943. Her spilte nok i tillegg personlige hensyn inn. Bull var svært upopulær hos svenske myndigheter, noe som passet utmerket for statsminister Johan Nygaardsvold, som på dette punktet ikke hadde noe imot å irritere svenskene.

Formål

For norske myndigheter hadde utdanningen tre mål: Det første var å løse rene politioppgaver, deretter militære vaktfunksjoner og til sist rene kampoppdrag i den grad det skulle bli nødvendig. Rikspolitiet var den politisk enkleste biten. I løpet av et drøyt halvår fra sommeren 1943 var styrken etablert. Mer besværlig var reservepolitiet. Både svenskenes kontroll med avdelingene, det innholdet utdanningen skulle ha, og ikke minst den utrustningen som var ønsket, krevde både diplomatisk kløkt og tålmodighet. I desember 1943 ble det åpnet for en begrenset tre måneders utdanning av 8000 mann. I den svenske regjeringen var sosialminister Gustav Möller den eneste som helhjertet støttet den opprinnelige planen. Utenriksminister Christian Ernst Günther og flere andre hadde store betenkeligheter.

Innhold

Innholdet og omfanget av utdanningen sto altså langt tilbake for norske ønsker. Hele 1944 skulle gå før de svenske restriksjonene i hovedsak ble opphevet og en tidsmessig og realistisk militær trening kunne bli iverksatt. De vanskeligste punktene var utdanningens innhold og hvilke våpen den skulle omfatte. Særlig skyteopplæringen ble hemmet. Det var bare i noen leirer slik opplæring skulle finne sted, og det skulle skje i svært begrenset omfang. Skyting med automatvåpen skulle ikke inngå. Totalt sett ble derfor den tidlige utdanningen nokså mangelfull. Minister Bulls anmodninger om lettelser i vilkårene ble møtt med «påtagelig svensk irritasjon» over norsk mas.

På dette tidspunktet hadde selvsagt krigslykken for lengst snudd til de alliertes fordel, og nøytraliteten skulle kunne bli målt med en ny målestokk. Det norske «maset» førte til slutt fram, slik at det i krigens siste fase kunne bli holdt øvelser i større format. «Politiet» ble utrustet med bombekastere og annet tyngre utstyr. På dette tidspunktet ble det også et stadig tettere samarbeid med svenske militære myndigheter. I forbindelse med frigjøringen av Finnmark ble 1300 politisoldater ved en storstilt operasjon overført fra Sverige senvinteren 1945. De øvrige styrkene rykket inn i Norge da den tyske kapitulasjonen var et faktum.

Frigjøringen og etterkrigstiden

Minnestenen Norges tack
Minnestein i Stockholm reist i 1983. På steinen står det «Norge takker for utdannelsen av 14 700 politisoldater i Sverige under den annen verdenskrig.»
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Ved frigjøringen utgjorde «svensketroppene» om lag 13 000 mann som var organisert i tråd med militære prinsipper og på det nærmeste kunne karakteriseres som lette militære brigader. Foruten de som allerede var sendt til Finnmark, var de resterende troppene dermed klare til å rykke inn i Norge med Oslo, Trondheim og Narvik som mål da Tyskland kapitulerte. Ved frigjøringen opererte også flere norske radiostasjoner på svensk side av grensen i nord i samarbeid med amerikanske Office of Strategic Services (OSS).

Polititroppene kom til å spille en viktig rolle i overgangsfasen mellom krig og fred. I kraft av sitt antall, væpning og trening bidro de, sammen med Hjemmestyrkene og faktisk også de gjenværende tyske okkupasjonssoldatene, til å sikre et ordnet regimeskifte i tråd med parolen «Verdighet, ro, disiplin».

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dahl, Hans Fredrik et. al. (red.) (1995), Norsk krigsleksikon, 1940–1945, Oslo: Cappelen

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg