politiarrest

Artikkelstart

Politiarrest er et lokale hvor personer for kortere tid kan tas i politimessig forvaring. Man taler gjerne om to typer: venteceller og drukkenskapsarrester.

Faktaboks

Uttale
politˈiarrest

I venteceller holdes pågrepne personer i kortvarig forvaring i forbindelse med avhør, fremstilling for domstol og lignende, eller fordi de må tas hånd om, for eksempel psykisk syke i påvente av innleggelse i sykehus. I drukkenskapsarrester («fyllearrest)» kan personer som i beruset tilstand forstyrrer den alminnelige fred og orden, volder fare for seg selv eller andre med mer, holdes i forvaring til de blir edru (se blant annet politiloven § 9 og politiinstruksen). Enkelte steder er det opprettet såkalte «avrusningsstasjoner».

Etter straffeprosessloven av 22. mai 1981 § 191 kan personer som (uten å være beruset) forstyrrer fred og orden, nekter å etterkomme politiets pålegg om å fjerne seg fra offentlig sted, eller å oppgi personalia med mer, innbringes «til politistasjon» og om nødvendig settes i politiarrest. Tilbakeholdelse må ikke vare lenger enn nødvendig og i intet tilfelle utover 4 timer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg