polarisasjonsapparat

Et moderne, automatisk polarimeter.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Et polarisasjonsapparat er et apparat som brukes til undersøkelser med polarisert lys. Det kan blant annet brukes til å analysere krystaller, egenskaper til glass eller til analyse av andre kjemiske stoffer som påvirker lysets polarisasjon.

Faktaboks

Uttale
polarisasjˈonsapparat

Oppbygning

Polarisasjonsapparatet består av to polarisasjonsfiltre som kalles polarisator og analysator, men som er helt like. Naturlig lys sendes gjennom polarisatoren og blir polarisert i svingeretningen til polarisatoren. Når det deretter går gjennom analysatoren, slipper det usvekket gjennom hvis de to filtrene er innstilt med samme svingeretning, men absorberes fullstendig hvis filtrene er innstilt med svingeretning vinkelrett på hverandre. Hvis man dreier på analysatoren, veksler det derfor mellom lys og mørke på en skjerm som belyses gjennom polarisasjonsapparatet. Stiller man apparatet på «mørke», og setter et dobbeltbrytende legeme, for eksempel en krystall, mellom polarisatoren og analysatoren, vil lys til en viss grad slippe igjennom, fordi krystallen forandrer polarisasjonen av lys som går gjennom den. Polarisasjonsapparatet kan altså brukes til å påvise dobbeltbrytning.

Bruk

Siden glass som har indre spenninger, er dobbeltbrytende, kan apparatet brukes til å avgjøre om glass er riktig avkjølt, så det er fritt for indre spenninger.

Polarisasjonsapparat brukes også som polariskop til fotoelastiske undersøkelser. Hvis lys sendes konsentrisk mot en krystall som er plassert mellom polarisatoren og analysatoren, blir det på grunn av interferens et karakteristisk bilde av fargede ringer og kors som kan brukes for å identifisere krystallen.

Når polarisert lys går gjennom en løsning av et optisk aktivt stoff, dreies polarisasjonsretningen. Et polarisasjonsapparat som brukes for å bestemme denne dreiningen og derav konsentrasjonen av løsningen, kalles et polarimeter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg