plommeveps

Artikkelstart

Plommeveps er en art av årevinger i familien bladveps. Arten lever på og ernærer seg av kart av plomme.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Hoplocampa flava
Beskrevet av
Carl von Linné

Den voksne er mellom 4 til 5 millimeter lang og er glinsende svart med gule ben. Den har fire klare vinger med brunt ribbenett. Larven er gulhvite, svakt krumbøyde og har tre par brystben og sju par vorteføtter på bakkroppen.

Hunnen legger egg under blomstring på plommeblomstenes begerblad. Larven klekker og spiser ut plommekarten så den faller av. Hver larve kan spise rundt fire plommer. Larvene overvintrer i jorden og forpupper seg om våren. De voksne plommevepsene kommer frem like før plommetrærne blomstrer.

Arten står oppført som nært truet (NT) i Artsdatabankens rødliste. Den er kun kjent med to funn i Norge, en gang på Mølen og en gang på Øytangen i Kragerø. Selv om det ikke er kjent direkte trusler mot artens habitat er det et generelt press fra ulike hold.

Også arten Hoplocampa minuta har det norske navnet plommeveps. Denne arten er ikke på Artsdatabankens rødliste og et skadedyr på plomme. Den ligner Hoplocampa flava på utseende og levevis. Den er utbredt i Sør-Norge, særlig i Ryfylke.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

plommeveps
Hoplocampa flava
Artsdatabanken-ID
136532
GBIF-ID
4491733

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg