pliktmessig avhold

Artikkelstart

Visse stillinger eller yrker har regler om pliktmessig avhold fra ellers lovlige rusmidler. Det er egne lovbestemmelser for dette knyttet til militære tjenestepersoner, helsepersonell, de som utfører tjeneste i luftfarten og personer med politimyndighet.

Militære tjenestepersoner

Militære tjenestepersoner skal ikke nyte alkohol eller andre bedøvende midler under tjenesten. De skal heller ikke møte påvirket til tjeneste. Bestemmelsene finnes i forsvarsloven § 62.

Helsepersonell

Helsepersonell skal ikke skal innta alkohol eller andre rusmidler i arbeidstiden. Bestemmelsen finnes i helsepersonelloven (lov 2. juli 1999 nr. 64, § 8 første ledd )

Helsepersonell skal etter egen forskrift heller ikke innta rusmidler overhodet senere enn åtte timer før de møter på vakt.

Luftfart

Den som utfører tjeneste om bord i luftfartøy skal ikke være påvirket av alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel som medfører manglende skikkethet til å utføre tjenesten på en betryggende måte. De må ikke ha en alkoholkonsentrasjon som overstiger 0,2 promille. Forbudet gjelder også inntak av alkohol i et tidsrom av åtte timer før tjenesten begynner. Bestemmelsene finnes i luftfartsloven (Lov 11. juni 1993 nr. 101 om luftfart § 6–11) forbyr å gjøre tjeneste om bord ve.

Politiet

Embets- og tjenestemenn med politimyndighet kan ikke fortære eller være påvirket av rusdrikk når de er i tjeneste og heller ikke utenfor tjeneste når de er i uniform på offentlig sted. Bestemmelsene finnes i politiloven (Lov 4. august 1995 nr. 53 § 23).

Straff

Det er straffbart å overtre forbudene mot pliktmessig avhold i lovene gjennomgått ovenfor.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg