pliktmessig avhold

Visse stillinger eller yrker har regler om pliktmessig avhold fra ellers lovlige rusmidler. Det er egne lovbestemmelser for dette knyttet til militære tjenestepersoner, helsepersonell, de som utfører tjeneste i luftfarten og personer med politimyndighet.

Militære tjenestepersoner

Militære tjenestepersoner skal ikke nyte alkohol eller andre bedøvende midler under tjenesten. De skal heller ikke møte påvirket til tjeneste. Bestemmelsene finnes i forsvarsloven § 62.

Helsepersonell

Helsepersonell skal ikke skal innta alkohol eller andre rusmidler i arbeidstiden. Bestemmelsen finnes i helsepersonelloven (lov 2. juli 1999 nr. 64, § 8 første ledd )

Helsepersonell skal etter egen forskrift heller ikke innta rusmidler overhodet senere enn åtte timer før de møter på vakt.

Luftfart

Den som utfører tjeneste om bord i luftfartøy skal ikke være påvirket av alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel som medfører manglende skikkethet til å utføre tjenesten på en betryggende måte. De må ikke ha en alkoholkonsentrasjon som overstiger 0,2 promille. Forbudet gjelder også inntak av alkohol i et tidsrom av åtte timer før tjenesten begynner. Bestemmelsene finnes i luftfartsloven (Lov 11. juni 1993 nr. 101 om luftfart § 6–11) forbyr å gjøre tjeneste om bord ve.

Politiet

Embets- og tjenestemenn med politimyndighet kan ikke fortære eller være påvirket av rusdrikk når de er i tjeneste og heller ikke utenfor tjeneste når de er i uniform på offentlig sted. Bestemmelsene finnes i politiloven (Lov 4. august 1995 nr. 53 § 23).

Straff

Det er straffbart å overtre forbudene mot pliktmessig avhold i lovene gjennomgått ovenfor.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg