Plateselskap er et selskap som gir ut musikk. Plateselskapene er sentrale organisasjoner innen musikkindustrien. Forretningsideen er knyttet til å oppdage nye artister, produsere innspillinger, publisere, distribuere og markedsføre musikk. Plateselskaper har forbindelser til radio og tv, konsertprodusenter og andre som formidler og selger musikk.

Faktaboks

Også kjent som

Eng. ‘record label’, ‘record company’

Plateselskapene hadde tidligere stor makt over produksjon og markedsføring av musikk. Etter at internett, den digitale radioen, streaming og nedlasting av musikk ble vanlig, har mange musikere begynt å produsere musikken i hjemmestudioer og legge musikken ut på nett. Artistene kan nå selv gjøre mesteparten av den jobben plateselskapene gjorde. Imidlertid vil plateselskapene ha mye kompetanse på salg, mediehåndtering og markedsføring som artister kan gjøre seg nytte av mot å overlate en prosentdel av inntektene til selskapene. Plateselskapene har etter hvert også kompetanse på digital markedsføring og sosiale medier. De kan i tillegg bære de store kostnadene som kreves for å nå et kommersielt gjennombrudd.

Noen store plateselskaper er EMI, Sony Music Entertainment, Universal Music og Warner Music Group. Eksempler på norske plateselskaper er Grappa Musikkforlag, Kirkelig Kulturverksted og Simax.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg