plastkompositter

Plastkompositter, sammensatte materialer (komposittmaterialer) der en plast er kombinert med andre stoffer eller materialer, som er uløselige i plasten. Plastkomposittene består gjerne av en grunnmasse av en homogen plast, ofte kalt matriksen, og i denne er det innleiret partikler, flak, fibrer, fiberprodukter, filamenter el.l. av et annet materiale eller av en annen plasttype. I slike komposittmaterialer er de enkelte komponentenes gode egenskaper kombinert og ofte forsterket. Typiske plastkompositter er de forskjellige typene armert plast.

Egenskaper

Stor styrke, korrosjonsbestandighet og lav vekt gjør ofte plastkompositter fordelaktige fremfor metalliske materialer. For anvendelser som samtidig er spesielt krevende m.h.t. varmebestandighet, kan det være aktuelt å bruke nyere plasttyper som polyimider, polyetereterketoner o.l. (se plast).

Anvendelse

De viktigste bruksområdene for plastkompositter er i bil-, båt-, fly-, elektronikk- og sportsutstyrindustrien. Eksempler på vanlige anvendelser er aksler, bladfjærer, karosserideler, båt- og flyskrog, rotorblader, seilfly, antenner, ski og staver, fiskeutstyr, seilbrett, tennisracketer, sykkelrammer m.m. I rakett- og romfartsindustrien spiller også plastkomposittene en stor rolle.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg