Plastkompositter, sammensatte materialer (komposittmaterialer) der en plast er kombinert med andre stoffer eller materialer, som er uløselige i plasten. Plastkomposittene består gjerne av en grunnmasse av en homogen plast, ofte kalt matriksen, og i denne er det innleiret partikler, flak, fibrer, fiberprodukter, filamenter el.l. av et annet materiale eller av en annen plasttype. I slike komposittmaterialer er de enkelte komponentenes gode egenskaper kombinert og ofte forsterket. Typiske plastkompositter er de forskjellige typene armert plast.

Stor styrke, korrosjonsbestandighet og lav vekt gjør ofte plastkompositter fordelaktige fremfor metalliske materialer. For anvendelser som samtidig er spesielt krevende m.h.t. varmebestandighet, kan det være aktuelt å bruke nyere plasttyper som polyimider, polyetereterketoner o.l. (se plast).

De viktigste bruksområdene for plastkompositter er i bil-, båt-, fly-, elektronikk- og sportsutstyrindustrien. Eksempler på vanlige anvendelser er aksler, bladfjærer, karosserideler, båt- og flyskrog, rotorblader, seilfly, antenner, ski og staver, fiskeutstyr, seilbrett, tennisracketer, sykkelrammer m.m. I rakett- og romfartsindustrien spiller også plastkomposittene en stor rolle.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.