plasmid

Plasmid er en liten genetisk enhet bestående av arvemateriale (DNA) som finnes i mange bakterier. Plasmider har få gener, de opptrer i tillegg til det vanlige arvematerialet (kromosomer) og de fleste er ringformete. Plasmider er ikke nødvendig for normal overlevelse, men kan tilføre bakterien nyttige egenskaper slik som å være motstandsdyktig mot antibiotika.

Faktaboks

Uttale
plasmˈid
Etymologi
av plasma

Plasmidenes egenskaper

Plasmider kan tilføre bakterier nye egenskaper, men er ikke absolutt nødvendig for de vanlige funksjonene i en bakteriecelle. Genene på plasmidene kommer i tillegg til alle de andre genene en bakterie har.

Noen plasmider kan gi en bakterie evnen til å overføre genmateriale sitt til andre bakterier. Vi kaller dette at bakterien er fruktbar og gir den betegnelsen F+ (uttales «F pluss» hvor F står for fruktbarhet). En F+ bakterie kan pare seg med en annen bakterie som ikke er fruktbar, vi kaller den F- (uttales «F minus»). Se også konjugasjon – biologi.

Plasmider kan inneholde gener som gjør bakterien motstandsdyktig mot antibiotika (antibiotikaresistens). Antibiotika er et legemiddel som normalt vil drepe bakterien, men dersom bakterien er resistent vil ikke legemiddelet lenger virke. Veldig mange bakterier har blitt resistente mot en eller flere antibiotika og dette har blitt et problem i medisinsk behandling av infeksjoner. Færre og færre antibiotika er effektive i behandlingen av bakterieinfeksjoner. Antibiotikaresistens oppstår som regel ikke via nye mutasjoner (endringer i DNA-tråden), men ved at plasmider med denne egenskapen sprer seg til nye bakterieceller.

Videre kan plasmider ha gener som får bakterien til å danne bakteriedrepende stoffer som kan ta livet av andre bakterier som den konkurrerer med.

Formering av plasmider

Plasmidene oppformerer seg inne i bakteriecellen uavhengig av bakteriens kopiering av resten av arvematerialet (genomet), se DNA replikasjon. Når bakteriecellen deler seg, fordeler plasmidene seg på de to dattercellene. Antallet plasmider i en celle kan variere fra 1 til 30.

Plasmider er viktige verktøy i forskning

Plasmider kan lages kunstig i laboratoriet og de brukes mye i genteknologisk forskning som transportører (vektorer) til å innføre gener i celler. Et fremmed gen kan spleises inn i det ringformede plasmidet, som deretter bringer genet inn i for eksempel en bakteriecelle eller en gjærcelle, der genet kan fungere.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg