Alle TV-skjermteknologier består av bildeelementer (piksler) som igjen består av tre elementer med grunnfargene rød, grønn og blå. Ved å blande disse fargene får vi den ønskede fargetonen i hvert enkelt bildeelement. Antall mulige varianter kalles fargedybde og angis som for eksempel 8-bits kode for hver grunnfarge. 8 bit gir 256 mulige lysstyrker (28 = 256). Med tre grunnfarger får vi dermed 256 x 256 x 256 = 16 777 216 mulige fargetoner.
En plasmaskjerm består av to glassplater der mellomrommet er inndelt i mange små celler. Disse cellene er fylt av en gassblanding, vanligvis en blanding av edelgassene xenon og neon, og kvikksølvdamp. Når det settes en spenning mellom fronten og baksiden av en slik celle blir gassblandingen ionisert og går over i en elektrisk ledende tilstand kalt plasma. Det dannes da frie elektroner som kolliderer med fosforbelegget slik at dette avgir synlig lys. Ulike varianter av fosfor gir henholdsvis rødt, grønt og blått lys.
For å styre hver enkel celle har plasmaskjermen horisontale og vertikale elektroder. Ved å styre strømmen i disse elektrodene blir det satt spenning over en enkelt celle som så lyser opp og avgir synlig lys i den aktuelle fargen.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.