plasmabølger

Artikkelstart

Plasmabølger er alle typer bølger som kan oppstå i et plasma eller som får sine egenskaper forandret i et plasma. På samme måte som det kan oppstå bølger i en væske eller en gass, vil det kunne dannes bølger i et plasma. I et plasma vil de interne elektriske kreftene og påvirkning fra ytre elektriske og magnetiske felt, gjøre bølgebeskrivelsen veldig kompleks. Et plasma vil ha flere naturlige svingefrekvenser, som blant annet er bestemt av temperatur, elektron/ionetetthet og ytre magnetfelt.

Faktaboks

Uttale
plˈasmabølger

Elektromagnetiske bølger i plasma

I vakuum vil elektromagnetiske bølger kunne bre seg helt upåvirket, men i et plasma vil de elektromagnetiske feltene vekselvirke med plasmaet. Dette gjør at elektromagnetiske bølger brer seg langsommere i et plasma enn i vakuum. Elektromagnetiske bølger i form av radiobølger vil kunne bøyes av og reflekteres av plasma. Dette skjer for eksempel i ionosfæren.

Ioneakustiske bølger

Det finnes også plasmabølger som har mye til felles med lydbølger. Disse kalles ioneakustiske bølger og gir ladningsforskyvninger, det vil si separasjon mellom elektroner og ioner i plasmaet, og skaper tetthetsirregulariteter. Forskjellige typer resonanser og instabiliteter i plasma vil sette opp interne elektriske felter som gir tetthetsvariasjoner og bølgestrukturer.

Betydning og anvendelse

Forståelse av plasmabølger er viktig i studier av kosmisk plasma og ionosfæreplasma og i forståelsen av vekselvirkning mellom solvindplasmaet og Jordas magnetosfære. I fusjonsforskningen er kunnskap om plasmabølger og instabiliteter viktig for å kunne kontrollere og stabilisere fusjonsplasmaet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg