planetgir

Artikkelstart

Planetgir er en mekanisme for endring av roterende utveksling hvor planethjul løper rundt et solhjul.

Faktaboks

Uttale
planˈetgir
Etymologi

navnet kommer av at bevegelsen minner om planetenes bevegelser i solsystemet

Også kjent som
planetveksel

Planetgir har vanligvis tre tannhjul, planethjulene, som i innbyrdes fast avstand løper rundt i inngrep med et tannhjul, solhjulet, som er festet til den ene akselen.

Planethjulholderen er festet til den andre akselen. Planethjulene er omgitt av en ring med innvendige tenner. Holdes dette ringhjulet fast, vil planethjulene og dermed holderen rotere, men med lavere omdreiningstall. Utvekslingen blir da: \[n = \frac{\text{solhjulets tanntall}}{\text{solhjulets tanntall} + \text{ringhjulets tanntall}}\]

Navnet kommer av at bevegelsen minner om planetenes bevegelser i solsystemet.

Ved å holde fast forskjellige deler av mekanismen, kan man endre utveksling (skifte gir) og koble inn og ut driften uten at girhjulene tas ut av inngrep. Dette brukes blant annet på tradisjonelle automatiske girkasser i biler.

Planetgir brukes også mye i tyngre industrielt utstyr for å øke dreiemomentet og redusere turtallet fra hydrauliske og elektriske motorer, da med fast utveksling. Planetgir er best egnet ved lave og moderate turtall (for eksempel under 500 – 1500 o/min), da man ved høyere turtall får mye effekttap og fare for varmgang.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg