planarier

Planarier, planarier, Tricladida, orden av flatormer i klasse flimmerormer (Turbellaria). De lever både i ferskvann, i havet og i fuktig jord.

Faktaboks

Uttale
planˈarier
Også kjent som

Tricladida

Bygning

Planarier representerer en hovedgruppe av flimmerormer og kjennes på at tarmen er delt i tre greiner. To av greinene går bakover mens den tredje peker forover. Til tarmsystemet hører også et muskuløst svelg, som kan trekkes ut og inn. Rester fra fordøyelsen tømmes gjennom munnen. Planarier er rovdyr og lever av andre, små dyr, som for eksempel fåbørstemark, krepsdyr og insektlarver.

Planariene er forholdsvis store blant flimmerormer. De er flate og langstrakte, og er ofte 10–35 millimeter lange. Hodet, som kan være firkantet eller trekantet, har ofte to eller flere øyne. Mange arter er brune eller gule av farge, men noen er ganske lyse. Flere generelle bygningstrekk som er omtalt under flimmerormer og flatormer, gjelder også for planarier.

Forekomst og utbredelse

Planariene er en meget tallrik orden når det gjelder arter, og deles i tre familier. De fleste planarier lever i ferskvann. De finnes i alle typer av ferskvann fra lavlandet til høyfjell. Noen klarer seg i forurenset vann eller i brakkvann. I Norge finnes cirka ti arter i ferskvann. Dendrocoelum lacteum, som er utbredt over hele landet, blir 20 millimeter lang. Den melkehvit med lett synlig, greinet tarm og to små øyne. Arter av slekten Polycelis er vanlige i ferskvann i Sør-Norge. De er brune og har en rad av små øyne langs siden av kroppen. En art av Dugesia er vanlig i rennende og stillestående ferskvann.

Langs kysten lever Procerodes littoralis både under stein og i blåskjellkolonier. Landplanarien (Rhynchodemus terrestris) er den eneste landlevende art her i landet.

Litteratur

  • Brusca, R. C. and Brusca, G. J. 2002. Invertebrates. 2nd Edition. 936 sider. Sinauer Associates, Sunderland, Massachusetts.
  • Hågvar, E. B. 2010. Det zoologiske mangfold. 3. utgave. 384 sider. Universitetsforlaget, Oslo.
  • Totland, G. K. og Steigen, A. L. 2016, Dyreriket – en zoologisk reise. 498 sider. Universitetsforlaget, Oslo.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg