piscirickettsiose

Artikkelstart

Piscirickettsiose er en sykdom hos laksefisk forårsaket av en rickettsia-lignende mikroorganisme (Piscirickettsia salmonis) i blodbanen. Sykdommen ble første gang beskrevet på coho-laks i Chile 1989, og er senere påvist i Canada (1998), Irland (1993), USA (1998) og Norge (1988).

Faktaboks

Uttale
pˈiscirickettsiˈose

Ulike stillehavslaksarter og atlantisk laks er mottakelige for sykdommen. Den er primært et problem i sjøvannsoppdrett, men er også beskrevet fra oppdrett i ferskvann.

Ved perakutte utbrudd er det ingen ytre forandringer, men i indre organer kan det observeres omfattende blødninger (septikemi). Ved mer langvarig forløp er angrepet fisk gjerne mørkpigmentert, sløv og henger langs notkanten. I tillegg kan det være små, hvite lesjoner i huden eller overfladiske, blodige sår. Utstående øyne (exophthalmus) og sår i munnhulen er også beskrevet. Ved obduksjon kan man finne bleke gjeller, væskefylt bukhule, forstørret milt, svulne nyrer og leveren gjennomsatt av store, lyse, nekrotiske forandringer (lokal vevsdød). Dødeligheten varierer fra 30 til 90 prosent hos stillehavslaks. Antibiotikabehandling kan ha noe virkning, men slik behandling er ikke tilstrekkelig til å kontrollere sykdommen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg