pipejern

Pipejern, festet på en bordkant

Artikkelstart

Et pipejern er et redskap som ble brukt til å glatte tøy, ikke minst gjaldt det pipekrager.

Form

Pipejernet har form som et svakt konisk rør som er lukket og avrundet i forkant, mens bakenden er åpen. Jernet har en festemekanisme som gjør det mulig å skrue det fast til en bordkant. De fleste pipejern er smidd av jern, men noen er også laget av messing. Mange pipejern har dekor på platen som ble liggende på oversiden av bordet når jernet var i bruk.

Bruk

Pipekragen var en rund krage av rørformede piper. Pipejernet var derfor velegnet når pipekrager skulle glattes og stives. Når pipejernet skulle brukes, ble det plassert en glødende jernbolt i det innvendige hulrommet.

Pipejernet ble ikke bare brukt til pipekrager, det egnet seg også til å glatte stive snipper («fadermordere»), mansjetter, silkebånd og blonder. Tøyet ble da dratt frem og tilbake over den varme pipen.

Historikk

I Norden var det mot midten av 1500-tallet at pipekrager ble en fremtredende del av adelige og rike borgeres klesdrakt. Moten gikk i retning av stadig større vidde på kragene. Størrelsen på pipekragene er derfor til god hjelp når man skal datere ukjente portretter fra 1500- og 1600-tallet. Pipekragenes storhetstid varte bare omkring hundre år, da krager av kniplinger tok over.

Pipekragen ble også en del av drakten til visse embetsmenn. I Norge brukte prestene pipekrage sammen med samarie helt frem til 1981, da man fikk en ny prestedrakt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kolstad, Harald (2002). Gamle redskaper. Små antikviteter. Oslo.
  • Troels-Lund (1939). Daglig liv i Norden i det sekstende århundre. Norsk utgave ved Haakon Shetelig. Bd. 1. Oslo.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg