Et pipejern er et redskap som ble brukt til å glatte tøy, ikke minst gjaldt det pipekrager.

Pipejernet har form som et svakt konisk rør som er lukket og avrundet i forkant, mens bakenden er åpen. Jernet har en festemekanisme som gjør det mulig å skrue det fast til en bordkant. De fleste pipejern er smidd av jern, men noen er også laget av messing. Mange pipejern har dekor på platen som ble liggende på oversiden av bordet når jernet var i bruk.

Pipekragen var en rund krage av rørformede piper. Pipejernet var derfor velegnet når pipekrager skulle glattes og stives. Når pipejernet skulle brukes, ble det plassert en glødende jernbolt i det innvendige hulrommet.

Pipejernet ble ikke bare brukt til pipekrager, det egnet seg også til å glatte stive snipper («fadermordere»), mansjetter, silkebånd og blonder. Tøyet ble da dratt frem og tilbake over den varme pipen.

Portrett av Hans Egede fra 1740-tallet med pipekrage av Johan Hörner. CC BY 2.0

I Norden var det mot midten av 1500-tallet at pipekrager ble en fremtredende del av adelige og rike borgeres klesdrakt. Moten gikk i retning av stadig større vidde på kragene. Størrelsen på pipekragene er derfor til god hjelp når man skal datere ukjente portretter fra 1500- og 1600-tallet. Pipekragenes storhetstid varte bare omkring hundre år, da krager av kniplinger tok over.

Pipekragen ble også en del av drakten til visse embetsmenn. I Norge brukte prestene pipekrage sammen med samarie helt frem til 1981, da man fikk en ny prestedrakt.

  • Kolstad, Harald (2002). Gamle redskaper. Små antikviteter. Oslo.
  • Troels-Lund (1939). Daglig liv i Norden i det sekstende århundre. Norsk utgave ved Haakon Shetelig. Bd. 1. Oslo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.