pipafrosker

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Pipafrosker er en amfibiefamile i ordenen haleløse amfibier. Det er beskrevet 41 arter fordelt på fire slekter.

Faktaboks

Uttale
pˈipafrosker
Også kjent som

Pipidae

Størrelsen varierer fra 4 til 19 centimeter. Kroppen er flattrykt med små øyne plassert på toppen av hodet. De mangler tunge. Bakbeina har svømmehud, og de har klør på én eller flere tær (unntak: Slekten Pipa). Sidelinjeorgan finnes også hos de voksne. Pipafrosker mangler stemmebånd og kvekkeposer, men noen arter kan kommunisere med klikkelyder. Hos flere arter har rumpetrollene skjeggtråder.

Pipafroskene er sterkt bundet til vann og kan finnes i alle slags vannforekomster, som innsjøer, dammer og elver. De er utbredt i tropisk Sør-Amerika (slekten Pipa) og Afrika sør for Sahara (slektene Xenopus, Hymenochirus og Pseudhymenochirus).

Slekten Pipa, med for eksempel den vanlige pipafrosken P. pipa, er kjent for at eggene gjennomgår direkte utvikling mens de er innkapslet i hunnens rygghud, etter at de har blitt overført til hennes rygg under en akrobatisk paringsakt i vannet. Rumpetrollene av slekten Hymenochirus er rovdyr.

To arter sporefrosk av slekten Xenopus har i en betydelig grad blitt benyttet i laboratorier verden over som modellorganismer i biologisk forskning. Dette gjelder den tetraploide X. laevis og den diploide X. tropicalis. Sporefrosken X. laevis ble i flere tiår brukt som biologisk graviditetstest for kvinner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg