pionersamfunn

I nordlige barskoger brenner skogen under naturlige forhold med jevne mellomrom. Bildet viser pionersamfunn med suksesjon henholdsvis ett, to og tre år etter en brann.
Planter som etablerer seg i pionersamfunn er gjerne konkurransesvake, og unngår konkurranse ved å komme raskt til nye voksesteder.
Surtsey er en øy som oppsto ved vulkansk aktivitet på midten av 1960-tallet. Suksesjonen av planter som koloniserer den nye øya har vært fulgt nøye av biologer.

Pionersamfunn er det plantesamfunn som først etablerer seg på nydannet mark (pionermark). Slike områder oppstår i naturen først og fremst etter skogbrann, flomaktiviteter, jordras, vulkanutbrudd, og tilbaketrekning av isbreer. Plantene som etablerer seg på slike steder, kalles pionerplanter.

Faktaboks

uttale:
pionˈersamfunn

Pionerplanter er gjerne svake i konkurranse med andre planter, og unngår konkurranse ved å komme raskt til nye voksesteder. Etter hvert vil de fortrenges av mer konkurransesterke planter. Endringen fra pionersamfunn over tid kalles suksesjon.

Typiske pionerplanter er lav, moser, gress og vivipare planter. Pionerplantene har som regel små, lette frø som spres over store avstander.

Eksempler på arter som er vanlige foran brekanten er fjellbunke, fjellrapp, fjellskrinneblom og tuesildre. På brannflater er det gjerne næringskrevende urter som geitrams som etablerer seg. På brannflater er det gjerne vindbårne frø og frø som allerede er lagret i jorda som spirer når konkurransen er fjernet av brann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg