Pilotanlegg, forsøk i «halvteknisk skala», dvs. stor laboratorieskala eller liten fabrikkskala, som utføres for å vinne mest mulig erfaring før man konstruerer og bygger fabrikker eller annet større teknisk utstyr.

Stadig økende kjennskap til kjemiske og fysikalske prosesser og prosessapparaturer kombinert med utstrakt bruk av matematisk modellering og simulering på datamaskiner har redusert behovet for pilotanlegg  Men det er fremdeles en rekke prosesser som er så vanskelige å skalere opp til full industriell målestokk at ett eller flere trinn med forsøk i mindre skala er nødvendige mellomstadier.

Formålet med pilotanlegg kan være å teste reaksjonsmekanismer eller katalysatorer, løse spesielle oppskaleringsproblemer, skaffe driftserfaring og avdekke driftsproblemer, produsere mindre prøver av produktet, undersøke og velge konstruksjonsmaterialer m.m.

Selv om det er billigere å gjøre feil i liten enn i full skala, er småskalaforsøk kostbare. En komplisert apparatur blir ikke mindre komplisert om den er nedskalert. Bygging og drift av pilotnalegg kan være svært dyrt, og man prøver å begrense bruken til de områder der det er absolutt nødvendig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.