pikenerer

Pikenerer med piker i den dansk-norske hær på begynnelsen av 1600-tallet. Illustrasjon av E. C. Lund fra Den danske hærs historie til nutiden og den norske hærs historie indtil 1814 (1872) av Otto Fredrik Vaupell (1823-1899)
Av .

Artikkelstart

Pikenerer er den delen av det tunge europeiske infanteri som på 1500- og 1600-tallet var bevæpnet med pike. De var også bevæpnet med sverd, og hadde som dekningsvåpen harnisk med arm- og lårskinner og stormlue av jern.

Faktaboks

Uttale
pikenˈeːr
Etymologi
tysk Pikenier, fra fransk piquier, av pique; se pike

Pikenerer ble brukt i formasjon sammen med infanteri med kruttbaserte skytevåpen der skytterne bekjempet fiender på lengre hold mens pikenerene beskyttet dem mot kavalleriangrep. På begynnelsen av 1500-tallet var det en overvekt av pikenerer i formasjonene, ofte rundt tro tredjedeler pikenerer og en tredjedel skyttere. I løpet av 1600-tallet ble proporsjonene omvendt.

Pikene og pikenerene ble avleggs da bajonetten gjorde det mulig for skytterne å feste skarpe blankvåpen ytterst på skytevåpnene. Dermed trengte man ikke lenger to forskjellige våpensystemer og mannskapstyper og gikk over til formasjoner som bestod utelukkende av skyttere utstyrt med skytevåpen med bajonetter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg