piggmus

Egyptpiggmus (Acomys cahirinus) lever i tørre og steinete landskaper, fra steppe til ørken.

Artikkelstart

Piggmus er en gnagerslekt i musefamilien. Det finnes 21 arter i slekten, de fleste lever i Afrika. Navnet kommer av at pelsen har stive og strittende hår, antakelig som et forsvar mot rovdyr.

Faktaboks

Også kjent som
slekten Acomys

Beskrivelse

Piggmusene ligner veldig mye på den velkjente husmusa Mus musculus og er av omtrent samme størrelse. De er litt kraftigere bygd med et lenger hode. Ører og øyne er også noe større enn hos husmusa, mens halen er noe kortere. Den nakne halen er av omtrent samme lengde som kroppen, kortere hos mange og lenger hos noe få. Piggmus kan slippe halen dersom de blir angrepet, den vokser ut igjen.

Den minste arten har kroppslengde inntil 10 cm, halelengde 10 cm og vekt 24 gram. Den største har målene henholdsvis 13 cm, 12 cm og 86 gram. Pelsfargen over rygg og kroppssider er mer eller mindre brun, fra gråbrun til rødbrun. Spesielt kroppssidene er rødbrune hos flere arter. Buk og føtter er kvite. Over ryggen er dekkhårene stive og piggete, samt noe lenger enn det som er vanlig for ei mus. Hvor stor del av ryggen og kroppssidene disse stive hårene dekker varierer mellom artene.

Levevis

Piggmusene lever på savanne, i skog og i krattskog. Noen lever også i klipper og berg (kopjer) på savanne eller blant steiner i ørken. Mange, men ikke alle, lever i temmelig tørre områder. De spiser frø og virvelløse dyr (insekter, edderkopper og andre), også endel grønn vegetasjon. Mengden av vegetabilsk og animalsk føde varierer mellom artene. Nesten alle artene er nattaktive, men én art er helt eller delvis dagaktiv.

Formeringen er relativt langsom sammenlignet med andre arter i musefamilien. Drektighetstiden er 5–6 uker, nesten dobbelt så lang som det vanlige i familien. Det er 1–4 unger i kullet, gjennomsnittet ligger på rundt to. Ungene er uvanlig velutviklet ved fødselen, de fødes med åpne øyne og avvennes etter to uker. Piggmus er relativt sosiale og lite aggressive, og flere hunner kan fostre opp sine kull sammen. I ei slik sosial gruppe kan hunnene også die andre enn sine egne unger.

Utbredelse

Hele 16 av artene i slekten lever i Afrika, utbredelsen deres overlapper temmelig lite. To arter lever på den arabiske halvøya og i Midtøsten, mens tre arter har svært begrensa utbredelse og finnes henholdsvis på Kreta, på Kypros og i Anatolia (Tyrkia). Piggmusene kan være meget tallrike og de dominerende gnagere i noen habitater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg