piercing

Piercing. Britisk kvinne med piercinger i ansiktet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Piercing, det å lage huller forskjellige steder på kroppen, vanligvis i brusk eller hud, for å feste ringer eller andre smykker. Metoden er blitt brukt i mange kulturer, både som ledd i overgangsriter og med rent dekorativ hensikt. Gjennomhulling av øreflipper er kanskje den formen som er mest utbredt. Mange moderne subkulturer har tatt i bruk piercing som en del av det personlige uttrykket; punkernes bruk av sikkerhetsnåler på ulike steder i ansiktet var for eksempel en måte å provosere og virke truende på, mens ulike former for kroppspiercing ble populært innen mange homofile miljøer i USA i 1970-årene. Piercing og bruk av smykker i nese, øyebryn, brystvorter, lepper/tunge, navle og kjønnsorganer har i senere tid gått fra å være et undergrunnsfenomen til å bli en del av motebildet.

Faktaboks

uttale:
pˈiəsiŋ
etymologi:
engelsk ‘gjennomboring’

Problemer som kan oppstå etter piercing er spesielt infeksjoner, men også ubehagelige arrdannelser og dessuten allergiske reaksjoner på smykkematerialene som brukes. Det er svært viktig at selve piercingen foretas under hygieniske forhold, og at hullet renses ofte og grundig, spesielt mens såret gror.

Piercing er en av flere metoder for såkalt kroppsmodifisering, som også bl.a. omfatter tatovering, omskjæring, arrmønstre og forlengelse av blant annet lepper og øreflipper.

Videre lesning

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Et notat om hva loven sier (eller ikke sier) om dette, hadde styrket artikkelen.

svarte Guro Djupvik

Hei Tor-Ivar. Vi har dessverre ingen fagansvarlig for kategorien styling, men vi tar med oss innspillet ditt videre når artikkelen revideres. Takk for hjelpa! Vennlig hilsen Guro i redaksjone

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg