Peterspenger, pengeavgift til pavestolen som de nordeuropeiske landene betalte i middelalderen. Kong Offa 2 (død 796) i England sendte visstnok i noen år 365 mark til Roma; kong Ethelwulf (død 858) sendte også avgift; det var kanskje opprinnelsen til peterspenger.

Peterspenger ble fra kong Alfreds tid fast årsavgift på én penning fra hver husholdning, dels til kirkelys, dels til engelske pilegrimer, dels til paven. Men paven fikk etter hvert hele beløpet og grunnet på det sitt krav om lensoverhøyhet over England. Etter hvert på 1000- og 1100-tallet betalte også Danmark, Sverige, Polen og Preussen peterspenger, innsamlet av biskopene eller andre oppnevnt av paven. I Norge ble betaling av peterspenger innført 1153. Alle med eiendom til en verdi av over tre mark skulle årlig betale én penning til pavestolen. Avgiften kaltes også Rúmaskatt og ble innkrevd av biskopene i Norge, Island og Færøyene ennå i 1517.

Også i moderne tid samles det inn en kollekt i året i alle katolske kirker til pavens veldedighetsarbeid, og også i vår tid kalles denne kollekten peterspenger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.