IBM PC
IBM's modell 5150, også kalt PC for Personal Computer, ble lansert 12. august 1981. Mer enn noen annen enkeltmodell har denne maskinen blitt stående som selve symbolet på dataalderen. PC var ikke bare et modellnavn - det ble et begrep. Maskinen på bildet ble kjøpt til Tore Håvie ved NTHs Institutt for anvendt matematikk i 1985. Komplett med programvare, kostet maskinen 38,500 kr.
IBM PC
Lisens: CC BY SA 3.0

PC, opprinnelig merkebetegnelse på IBMs første enbruker mikrodatamaskin, som ble lansert i 1981 og representerte gjennombruddet for denne typen datateknologi. Med Intels 8088-mikroprosessor og MS-DOS operativsystem fra Microsoft ble IBMs PC raskt en standard for resten av markedet. Forkortelsen PC ble etter hvert en fellesbetegnelse for teknologien som sådan, og brukes i dag nærmest synonymt med personlig datamaskin.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk Personal Computer
Også kjent som

personlig datamaskin

Utviklingen av denne typen datamaskiner har gått meget raskt, med stadig nye og kraftigere prosessorer, mer brukervennlig programvare og utvidet funksjonalitet, ikke minst når det gjelder bruk av multimedia. Fra 1981 og ut 2005 kan det ha vært solgt rundt 1,5 milliarder PC-er verden over, hvorav nærmere halvparten etter 2000.

Historikk

I første halvpart av 1980-årene var IBM standardsetteren. PC-en var imidlertid blitt lansert som en åpen teknologi, som hvem som helst kunne etterligne, og et raskt voksende antall produsenter av IBM-kompatible maskiner («IBM-kloner») og tilleggsutstyr tok etter hvert betydelige markedsandeler. I 1987 lanserte IBM sin PS/2-familie (Personal System/2), der selskapet avvek fra den opprinnelig «åpne» arkitekturen i et forsøk på å få kontroll over en ny standard. Forsøket mislyktes pga. motstand fra resten av bransjen, som foretrakk å videreføre den åpne PC-standarden.

Etter gjennombruddet for Microsoft Windows (ca. 1990) var det i praksis Microsoft og prosessorprodusenten Intel som kontrollerte PC-utviklingen i svært lang tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg