perlesisel

Perlesisel, gnagerart i ekornfamilien. «Suslik» er det russiske navnet på jordekorn. «Perlene» er de hvite, runde flekkene over ryggen. Den er en av de mest flekkete siseler.

Faktaboks

Også kjent som
Spermophilus suslicus

Beskrivelse

Perlesiselen blir inntil 26 centimeter lang i kroppslengde, 6 centimeter i halelengde og 220 gram i vekt. Pelsfargen varierer mellom gråbrun og rødbrun, hele ryggen er overstrødd med hvite eller gråhvite flekker. Den har en hvit ring rundt øyet.

Levevis

Perlesiselen lever i åpne områder med kort gress; stepper, beiteområder, veikanter og jordbruksland. Den spiser mest gress og frø, samt mindre mengder insekter og animalsk føde. Den er dagaktiv og graver korte ganger under bakken. Den går i dvale om vinteren, det vil si omtrent halve året. Dødeligheten kan være svært stor i vanskelige vintre.

Formeringen starter straks dyrene våkner opp fra dvalen om våren. Ved lav tetthet kan perlesiselen være monogam, mens den er polygam ved høy tetthet. Drektighetstida er 22-27 dager og det er 3-8 unger i kullet. Ungene avvennes 4-5 uker gamle. Dødeligheten er stor, over halvparten dør før de er ett år gamle. Høye og kraftige lyder brukes for å varsle om rovdyr.

Utbredelse

Perlesiselen lever på steppeområder fra Øst-Europa til Volga i Russland. Flere bestander er isolerte. Den er klassifisert som nær trua, fordi bestandstrenden er nedadgående. Ødeleggelse av habitatet sammen med at den blir skutt eller forgifta som skadedyr for jordbruket, er de største truslene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg