perlesisel

Spermophilus suslicus
Av .

Artikkelstart

Perlesisel er en art i ekornfamilien. «Perlene» er de kvite, runde flekkene over ryggen. Den er en av de mest flekkete siseler (som også blir kalt jordekorn). Perlesiselen lever på steppe der den graver ganger under bakken.

Faktaboks

Etymologi
Artsnavnet stammer fra det russiske navnet på jordekorn: suslik
Også kjent som
Klasse Pattedyr / Orden Gnagere / Familie Ekornfamilien / Art Perlesisel Spermophilus suslicus

Beskrivelse

Perlesiselen blir inntil 26 centimeter lang i kroppslengde, 6 centimeter i halelengde og 220 gram i vekt. Pelsfargen varierer mellom gråbrun og rødbrun, hele ryggen er overstrødd med kvite eller gråkvite flekker. Rundt øyet har den en kvit ring.

Levevis

Perlesiselen lever i åpne områder med kort gras; stepper, beiteområder, veikanter og jordbruksland. Den spiser mest gras og frø, samt mindre mengder insekter og annen animalsk føde. Den er dagaktiv og graver korte ganger under bakken. Perlesiselen går i dvale om vinteren, det vil si omtrent halve året. Dødeligheten kan være svært stor i vanskelige vintre.

Formeringen starter straks dyrene våkner opp fra dvalen om våren. Ved lav tetthet kan perlesiselen være monogam, mens den er polygam ved høy tetthet. Drektighetstiden er 22-27 dager og det er 3-8 unger i kullet. Ungene avvennes 4-5 uker gamle. Dødeligheten er stor, over halvparten dør før de er ett år gamle. Høye og kraftige lyder brukes for å varsle fare og rovdyr.

Utbredelse

Perlesiselen lever på steppeområder fra Øst-Europa til Volga i Russland. Flere bestander er isolerte. Den er klassifisert som nær truet (NT), fordi det er stadig nedgang i bestanden. Ødeleggelse av habitatet sammen med at den blir skutt eller forgiftet som skadedyr for jordbruket, er de største truslene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg