perlesisel

Spermophilus suslicus
Av .

Perlesisel er en art i ekornfamilien. «Perlene» er de kvite, runde flekkene over ryggen. Den er en av de mest flekkete siseler (som også blir kalt jordekorn). Perlesiselen lever på steppe der den graver ganger under bakken.

Faktaboks

etymologi:

Artsnavnet stammer fra det russiske navnet på jordekorn: suslik

også kjent som:

Klasse Pattedyr / Orden Gnagere / Familie Ekornfamilien / Art Perlesisel Spermophilus suslicus

Beskrivelse

Perlesiselen blir inntil 26 centimeter lang i kroppslengde, 6 centimeter i halelengde og 220 gram i vekt. Pelsfargen varierer mellom gråbrun og rødbrun, hele ryggen er overstrødd med kvite eller gråkvite flekker. Rundt øyet har den en kvit ring.

Levevis

Perlesiselen lever i åpne områder med kort gras; stepper, beiteområder, veikanter og jordbruksland. Den spiser mest gras og frø, samt mindre mengder insekter og annen animalsk føde. Den er dagaktiv og graver korte ganger under bakken. Perlesiselen går i dvale om vinteren, det vil si omtrent halve året. Dødeligheten kan være svært stor i vanskelige vintre.

Formeringen starter straks dyrene våkner opp fra dvalen om våren. Ved lav tetthet kan perlesiselen være monogam, mens den er polygam ved høy tetthet. Drektighetstiden er 22-27 dager og det er 3-8 unger i kullet. Ungene avvennes 4-5 uker gamle. Dødeligheten er stor, over halvparten dør før de er ett år gamle. Høye og kraftige lyder brukes for å varsle fare og rovdyr.

Utbredelse

Perlesiselen lever på steppeområder fra Øst-Europa til Volga i Russland. Flere bestander er isolerte. Den er klassifisert som nær truet (NT), fordi det er stadig nedgang i bestanden. Ødeleggelse av habitatet sammen med at den blir skutt eller forgiftet som skadedyr for jordbruket, er de største truslene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg