perlemorsfisker

Perlemorsfisker. Arten stor perlemorsfisk.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Perlemorsfisker, benfiskfamilie i ordenen laksesildfisker. 5–15 cm lange, sølvblanke rovfisker, med sterkt sammentrykt og økselignende kropp, som har tallrike lysorganer i rekker langs buken. De lever pelagisk og forekommer mest i tropiske farvann. Familien omfatter 49 arter. Foruten laksesild er følgende funnet i Norge:

Faktaboks

Også kjent som
Sternoptychidae

Stor perlemorsfisk, Argyropelecus olfersii, blir opptil 12 cm og har en todelt pigg foran bukfinnene og én på gjellelokket. Den har grupper av lysorganer på sidene av buken, lever pelagisk på dypt vann og er utbredt i Atlanterhavet og Stillehavet, også til dels langs norskekysten.

Flekket perlemorsfisk, A. hemigymnus, blir opptil 5,5 cm. Bakkroppen mangler skjell og pigment, bortsett fra to svarte flekker. Den har to pigger på gjellelokket. Lysorganer langs buken og på hodet. Levevis som stor perlemorsfisk, men lever i varmere hav.

Pigghalet perlemorsfisk, A. aculeatus, blir opptil 8 cm og har torner på undersiden av halen. Mange lysorganer på hodet og langs kroppen. Utbredelse som flekket perlemorsfisk. Næringsspesialist som nesten utelukkende lever av en spesiell muslingkrepsart.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg