perlemorsfisker

Perlemorsfisker. Arten stor perlemorsfisk.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Perlemorsfisker er en fiskefamilie i ordenen laksesildfisker. Artene i familien lever pelagisk og forekommer mest i tropiske farvann. Familien omfatter omtrent 80 arter.

Faktaboks

Også kjent som
Sternoptychidae

Artene er fra 5–15 cm lange, og er sølvblanke rovfisker. De har en sterkt sammentrykt og økselignende kropp. Langs buken har de en rekke lysorganer. Den vanligste artene i familien er laksesild.

I tillegg til laksesild er følgende arter funnet i Norge:

  • Stor perlemorsfisk, Argyropelecus olfersii, blir opptil 12 cm og har en todelt pigg foran bukfinnene og én på gjellelokket. Den har grupper av lysorganer på sidene av buken, lever pelagisk på dypt vann og er utbredt i Atlanterhavet og Stillehavet, også til dels langs norskekysten.
  • Flekket perlemorsfisk, Argyropelecus hemigymnus, blir opptil 5,5 cm. Bakkroppen mangler skjell og pigment, bortsett fra to svarte flekker. Den har to pigger på gjellelokket og lysorganer både langs buken og på hodet. Den har levevis som stor perlemorsfisk, men finnes fortrinnsvis i varmere hav.
  • Pigghalet perlemorsfisk, Argyropelecus aculeatus, blir opptil 8 cm og har torner på undersiden av halen. Den har også mange lysorganer på hodet og langs kroppen. Utbredelsen er som for flekket perlemorsfisk. Dette er en næringsspesialist som nesten utelukkende lever av en spesiell muslingkrepsart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg