periskop

Ubåt-periskop i overflaten under Trident Juncture 2018

Marius Vågenes Villanger/Forsvaret. Gjengitt med tillatelse

Periskop er en kikkert i form av et langt rør, bestemt til bruk i loddrett stilling, som særlig brukes på undervannsbåter

På et periskop er objektivet er plassert i øvre ende, okularet i nedre. Periskopet ble konstruert rundt 1890 til bruk i undervannsbåter, som med periskopet kunne orientere seg og manøvrere seg frem til angrep i helt neddykket stilling. Periskopet heves og senkes ved hjelp av et hydraulisk system og trekkes helt inn i undervannsbåten når det ikke er i bruk. Objektivets maksimale høyde over tårnet er på mindre undervannsbåter 4–5 m, på de største vesentlig mer.

Periskopet er dreibart horisontalt og vertikalt slik at det er mulig å observere både horisonten rundt og luftrommet over. Det har regulerbar forstørrelse, vanligvis fra 1,5 til 6 ganger, og system for optisk avstandsbedømmelse. De fleste undervannsbåter har flere periskoper, som angrepsperiskop med meget lite tversnitt for å redusere eventuelt radarekko, og nattperiskop med stor lysstyrke. Elektronisk periskop (low light television) er også i bruk.

Periskop i enklere utførelse anvendes til lands i stridsvogner, kommandobunkere og dekkede forsvarsstillinger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.