peonfiltrust

Peonfiltrust, sykdom på peon forårsaket av rustsoppen Cronartium flaccidum. Soppen er vertvekslende mellom furu og peon, og biologien er meget lik Cronartium ribicola, som er årsak til filtrust på Ribes-arter (rips, solbær og stikkelsbær). Soppen lever flerårig i barken på grener og stamme hos furu. Om våren bryter oransjegule blærer ut gjennom barken, dette er aecidiesporehoper. Når de sprekker, kommer aecidiesporene fri, og de føres med vind til bladene av peon. Utover sommeren utvikles gule til brune uredosporehoper på undersiden av bladene, og uredosporene spres med vind til nye peonblad.

Faktaboks

Uttale
peˈonfiltrust

Senere utvikles teleutosporer i de samme sporehopene. De vokser sammen i korte søyler, som blir synlige som en brun filt på bladundersiden. Teleutosporene spirer samme høst med dannelse av basidiesporer; disse føres med vind til nåler eller sår i barken på furu. Det infiserte stedet svulmer noe opp, og det blir ofte kvaeutflod. Soppen kan i løpet av kortere eller lengre tid drepe så mye bark at grener eller stamme ringes, og den ovenforliggende del dør. Småtrær kan drepes på denne måten, på større trær kan treets topp drepes; dette betegnes som ramtopp eller tyritopp. Slik skade kan også være forårsaket av en annen rase av soppen, som ikke er vertvekslende, men hvor aecidiesporer kan smitte furu.

På peon kan kraftige angrep føre til at bladene visner. Noen sorter av peon er lite mottakelige for sykdommen. Den kan også bekjempes ved sprøyting med et kjemisk soppmiddel når bladene kommer frem om våren.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg