Pemmikan er en type kjøttkonserv som er urgammel i Nord-Amerika, og som nå også delvis fabrikkmessig blir fremstilt til turbruk. Den moderne varianten er en blanding av tørket oksekjøtt, oksetalg og forskjellige stivelses- eller sukkerholdige stoffer.
Amerikanske urfolk fremstilte pemmikan av bisonkjøtt, som ble skåret opp i strimler. Disse ble grundig lufttørket, knust og malt sammen med bisonfett, marg og tørkede bær til en fast deig, for så å bli stappet i skinnsekker og igjen tørket.
Pemmikan er meget holdbar og næringsrik, og har særlig vært brukt som proviant på ekspedisjoner og reiser, da det er lite plasskrevende i forhold til næringsinnholdet.
Kommentarer (2)
skrev Guttorm Flatabø
Bildet som er brukt er misvisande, då det ikkje er snakk om pemmikan, men meir klassisk spekekjøtt, dvs. truleg salta og iallfall tørka, truleg viltkjøtt. Det manglar oppmaling og talg.
svarte Arnt Steffensen
Det har du helt rett i. Takk for tilbakemeldingen, skal finne korrekt bilde. Mvh Arnt Steffensen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.