pemmikan

Pemmikan er en type kjøttkonserv som er urgammel i Nord-Amerika, og som nå også delvis fabrikkmessig blir fremstilt til turbruk. Den moderne varianten er en blanding av tørket oksekjøtt, oksetalg og forskjellige stivelses- eller sukkerholdige stoffer.

Faktaboks

uttale:
pˈemmikan
etymologi:
amerikansk engelsk pemican, pemmican, trolig fra cree pimîhkân, til pimî, ‘fett’

Amerikanske urfolk fremstilte pemmikan av bisonkjøtt, som ble skåret opp i strimler. Disse ble grundig lufttørket, knust og malt sammen med bisonfett, marg og tørkede bær til en fast deig, for så å bli stappet i skinnsekker og igjen tørket.

Pemmikan er meget holdbar og næringsrik, og har særlig vært brukt som proviant på ekspedisjoner og reiser, da det er lite plasskrevende i forhold til næringsinnholdet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg