Pemfigus foliaceus
Pemfigus foliaceus med mest uttalt utslett i ansiktet og på øvre del av overkroppen. Sykdommen kan av og til forveksles med seborrhoisk dermatitt.
Pemfigus foliaceus
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Pemfigus er en gruppe sjeldne blemmesykdommer der proteinene som holder overhudscellene festet til hverandre ødelegges av autoantistoffer. Gruppen er delt i tre hovedformer: pemfigus vulgaris, pemfigus foliaceus og paraneoplastisk pemfigus.

Faktaboks

Uttale
pˈemfigus
Etymologi
av gresk pemfix, ‘blemme’
Også kjent som
pemphigus

Årsak

Alle variantene har til felles at cellene i overhuden mister tak i hverandre og at det derved oppstår blemmer. Dette skyldes dannelse av IgG-antistoffer som retter seg mot, og skader, desmogleiner, det vil si proteinene som holder overhudscellene festet til hverandre. Variantene av pemfigus skyldes at det er ulike festestrukturer som skades.

Pemfigus vulgaris

Pemfigus vulgaris er sjelden i Norge. Sykdommen starter ofte med sårdannelser i munnslimhinnen. Etter hvert oppstår det store sårflater og slappe blærer på huden. Et diagnostisk tegn på sykdommen er at huden lett løsner når man skyver på den med fingeren (Nikolskys tegn). Før man hadde effektiv behandling, var dette en farlig sykdom, og den endte ofte med døden.

Pemfigus foliaceus

Pemfigus foliaceus er mest fremtredende i ansiktet og på den øvre delen av kroppen og rammer vanligvis ikke slimhinner.

Paraneoplastisk pemfigus

Paraneoplastisk pemfigus har oftest sammenheng med en kreftsykdom, som lymfekreft eller blodkreft. Det mest fremtredende symptomet er munnslimhinnebetennelse med sårdannelser. Øyets bindehinne (konjunktiva) kan også være rammet. Blemmene på kroppen kan ligne dem man ser ved pemfigus vulgaris. Til forskjell fra pasienter med pemfigus vulgaris, har pasienter med paraneoplastisk pemfigus ofte blemmer i hender og føtter.

Diagnosen

Diagnosen av pemfigussykdommene bygger på legeundersøkelse og påvisning av autoantistoffer rettet mot festestrukturer i overhuden. Slike antistoffer kan påvises i huden og i blodet.

Behandlingen

Behandlingen er ulike former for demping av immunsystemet, først og fremst prednisolon, men ofte med tillegg av andre immundempende midler, som azatioprin og cyklofosfamid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg