Pelsberedning er den prosessen som pelsskinn må gjennomgå for å bli tilført de nødvendige egenskaper for at læret skal bli mykt og lett, men likevel beholde skinnets pelshårkledning. Pelsberedning skjer ved manuell og mekanisk bearbeidelse av det rå skinn under tilsetning av forskjellige kjemikalier og fettstoffer.

Ulike skinnsorter og anvendelsesområder krever svært forskjellige metoder og hjelpestoffer. I tillegg til selve beredningen, altså behandling av skinnets lærside, kommer arbeidet som skal gi selve pelsen de ønskede egenskaper. Klipping og farging av pelsskinn er naturlige oppgaver i et avansert berederi, og mange skinnsorter brukes i klipt og/eller farget stand. Pelsberedning gjennomgikk i første halvdel av 1900-tallet en viss grad av industrialisering og spesialisering og pelsberedning er nå en avansert prosess. Den har likevel beholdt et preg av håndarbeid og er avhengig av fagmannens skjønn for å få et godt resultat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg