Pelekreps er en art av storkreps i ordenen isopoder. Dette krepsdyret er fryktet fordi det angriper trebåter, bryggepeler og annet treverk i sjøen, og har blitt kalt havets termitt. Det er vanlig langs hele kysten av Norge. Pelekreps kan forekomme i brakkvann med et visst saltinnhold, men ikke i ferskvann.

Faktaboks

Også kjent som
pelelus
Vitenskapelig navn
Limnoria lignorum
Beskrevet av
(Rathke, 1799)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Arten blir opptil 4–5 millimeter lang og er lys gråbrun av farge.

Et angrep i treverk begynner med at en hunn i løpet av noen dager gnager et hull, hvor hun kryper inn. Hun blir etterfulgt av en hann, og etter paring legges en serie egg. Når de klekker, gnager larvene seg videre innover i veden. Gangene kan være opptil 2 millimeter brede. Det dannes et tett gangsystem i de ytterste centimeterne av treverket. Treverket blir meget porøst og kan vaskes vekk ved bølgeslag. Det fører til at pelekrepsen fortsetter dypere innover. Krepsdyrene lever av sopphyfer i treverket.

Ved Skagerrak-kysten har pelekreps en svermeperiode fra mars til mai, og i Nord-Norge både i februar og august. Pelekeps kan bekjempes med kjemiske impregneringsmidler, men virkningen skal visstnok ikke være langvarig.

Bekjempelse av disse dyrene skjedde tidligere ved at en la fartøyene i opplag noe tid i rent ferskvann; så langt opp i elver at tidevannet ikke nådde dit. Tørrsetting i slipp og god tid til uttørking var også et utprøvd middel. Den beste beskyttelsen var å kle skroget med kobberplater, og hele tiden holde bunnen dekket med kobberstoff. Kobbermetodene er forbudt i dag.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

pelekreps
Limnoria lignorum
Artsdatabanken-ID
44360
GBIF-ID
5175946

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg