Pelekreps, art av storkreps i ordenen isopoder. Dette krepsdyret er fryktet fordi det angriper trebåter, bryggepeler og annet treverk i sjøen. Har blitt kallt havets termitt. Den er vanlig langs hele kysten av Norge. Kan forekomme i brakkvann med et visst saltinnhold men ikke i ferskvann.

Pelekreps blir opptil  4–5 mm lang og er lys gråbrun av farge. Et angrep i treverk begynner med at en hunn i løpet av noen dager gnager et hull, hvor hun kryper inn. Hun blir etterfulgt av en hann, og etter paring legges en serie egg. Når de klekker, gnager larvene seg videre innover i veden. Gangene kan være opptil 2 mm brede. Det danens et tett gangsystemet i de ytterste centimeter av treverket. Det blir meget porøst, og kan vaskes vekk ved bølgeslag. Det fører til at pelekrepsen fortsetter dypere innover. Krepsdyrene lever av sopphyfer i treverket.

Ved Skagerakkysten har pelekreps en svermeperiode i mars til mai, og i Nord-Norge både i februar og august. Pelekeps kan bekjempes med kjemiske impregneringsmider, men virkningen skal visstnok ikke være langvarig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.