stripet pelamide
Av /Shutterstock.

Pelamider er et fellesnavn på to ulike, men nært beslektede fiskearter i makrellfamilien som kan påtreffes i norske farvann. Begge artene lever pelagisk og har vid utbredelse i tropiske og subtropiske hav.

Faktaboks

Uttale
pelamˈider

Arter i Norge

De to artene i Norge er stripet pelamide, Sarda sarda, og ustripet pelamide, Orcynopsis unicolor.

Stripet pelamide

Stripet pelamide finnes hovedsakelig i varme og tempererte deler av Atlanterhavet, inkludert Middelhavet og Svartehavet. Den lever pelagisk i kystnære farvann der de jakter på pelagisk fisk som sild, ansjos, makrell, samt blekksprut. Den gyter i Middelhavet og ved kysten av Afrika i november–juni. Dette er en viktig sportsfisk og matfisk der den forekommer vanlig. Den kan nå størrelse på opptil 92 centimeter og 11 kilogram.

Stripet pelamide har i mange år vært sommergjest i norske farvann. Både i 2015 og 2016 ble det registret relativt mange individer av denne arten i Oslofjorden. I januar 2021 ble det fanget stripet pelamide ved Stamsund i Lofoten. Det tyder på at arten kan overvintre ved norskekysten.

Ustripet pelamide

Ustripet pelamide er en storvokst makrellfisk som kan nå størrelse på 130 centimeter og vekt på 13 kilogram. De jakter ofte i stim etter pelagisk stimfisk som for eksempel ansjos og makrell. Hovedforekomst er i de subtropiske deler av Øst-Atlanteren, mens den er fåtallig i Middelhavet. Ustripet pelamide er en meget sjelden gjest i norske farvann. Arten beskattes litt lokalt i Nord-Afrika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg