pasteureffekten

Pasteureffekten, redusert omsetning i organismen som følge av omlegging fra anaerobt til aerobt stoffskifte. Dette er i overensstemmelse med den kjensgjerning at meget mer energi leveres fra den oksidative enn fra den anaerobe nedbrytningen av karbohydrater, slik at under aerobe forhold kan organismens energibehov dekkes med et minsket forbruk av karbohydrat. Glykolysen går langsommere under aerobe enn under anaerobe forhold, bl.a. ved at forhøyet nivå av ATP hemmer visse nøkkelenzymer.

Faktaboks

Uttale
pastˈø:r-

Anvendelse

Mange mikroorganismer, særlig gjærsopper, kan, alt etter de ytre betingelser, skaffe seg energi til stoffskiftet enten ved respirasjon (aerob omsetning) eller ved gjæring (anaerob omsetning). Man gjør seg praktisk nytte av pasteureffekten ved industriell fremstilling av gjær (pressgjær): Ved å tilføre store mengder luft til en gjærende sukkerløsning omstiller gjærcellene sitt stoffskifte fra gjæring til respirasjon. Derved blir store energimengder disponible til syntese av nye gjærceller, dvs. økt gjærproduksjon. (Se reguleringsmekanismer og glykolysen.)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg