pasteureffekten

Pasteureffekten er redusert omsetning i organismen som følge av omlegging fra anaerobt (uten oksygen) til aerobt (med oksygen) stoffskifte.

Faktaboks

uttale:
pastˈø:r-

Det er godt kjent at mer energi leveres fra oksidative (med oksygen) enn fra den anaerobe nedbrytningen av karbohydrater, slik at under aerobe forhold kan organismens energibehov dekkes med et minsket forbruk av karbohydrat. Glykolysen går langsommere under aerobe enn under anaerobe forhold, blant annet ved at forhøyet nivå av ATP hemmer visse nøkkelenzymer.

Bruk

Mange mikroorganismer, særlig gjærsopper, kan, alt etter de ytre betingelser, skaffe seg energi til stoffskiftet enten ved respirasjon (aerob omsetning) eller ved gjæring (anaerob omsetning).

Man gjør seg praktisk nytte av pasteureffekten ved industriell fremstilling av gjær (pressgjær): Ved å tilføre store mengder luft til en gjærende sukkerløsning omstiller gjærcellene stoffskiftet sitt fra gjæring til respirasjon. På den måten blir store energimengder tilgjengelige til dannelse av nye gjærceller, det vil si økt gjærproduksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg