pasta - italiensk matvare

Italiensk fellesbetegnelse på spagetti- og makaroniprodukter laget av durumhvete (hard hvetesort) blandet med vann og eventuelt egg. Kan også tilsettes andre ingredienser for å gi farge eller smak til produktet, f.eks. spinat (grønn pasta). Pasta kan produseres på små hjemmemaskiner eller i industriell skala, der en fast deig ekstruderes ved lav temperatur (40–50 °C) gjennom spalter eller hull av forskjellig form. Produktet kuttes i passende lengder og har form av tynne tråder, rør, plater, bånd, stjerner eller andre småfigurer.

Faktaboks

Etymologi
italiensk, av latin og gresk ‘mel med saus; deig’

Pasta kan omsettes fersk, men blir som regel tørket. Tørkeprosessen er meget viktig for kvaliteten. Både temperatur, tid og relativ fuktighet må kontrolleres nøye. Etter tørking inneholder pasta ca. 10 % vann, ca. 75 % karbohydrat i hovedsak som stivelse, 11–12 % protein og 1–2 % fett. Vannet tas opp igjen under koking. Kokt pasta brukes som alternativ til poteter og ris til middag.

Lignende produkter laget av andre kornråvarer som brødhvete og ris, kalles nudler.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg