Pasta av . Gjengitt med tillatelse

pasta - italiensk matvare

Spagetti er en type pasta formet som lange, tynne strimler.
Av .
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Pasta er en italiensk fellesbetegnelse på spagetti- og makaroniprodukter laget av durumhvete (hard hvetesort) blandet med vann og eventuelt egg. Den kan også tilsettes andre ingredienser for å gi farge eller smak til produktet, for eksempel spinat (grønn pasta).

Faktaboks

Etymologi
italiensk, av latin og gresk ‘mel med saus; deig’

Pasta kan produseres på små hjemmemaskiner eller i industriell skala, der en fast deig ekstruderes ved lav temperatur (40–50 °C) gjennom spalter eller hull av forskjellig form. Produktet kuttes i passende lengder og har form av tynne tråder, rør, plater, bånd, stjerner eller andre småfigurer.

Pasta kan omsettes fersk, men blir som regel tørket. Tørkeprosessen er meget viktig for kvaliteten. Både temperatur, tid og relativ fuktighet må kontrolleres nøye. Etter tørking inneholder pasta omlag 10 prosent vann, 75 prosent karbohydrat i hovedsak som stivelse, 11–12 % protein og 1–2 % fett. Vannet tas opp igjen under koking. Kokt pasta brukes som alternativ til poteter og ris til middag.

Lignende produkter laget av andre kornråvarer som brødhvete og ris, kalles nudler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg