Italiensk fellesbetegnelse på spagetti- og makaroniprodukter laget av durumhvete (hard hvetesort) blandet med vann og eventuelt egg. Kan også tilsettes andre ingredienser for å gi farge eller smak til produktet, f.eks. spinat (grønn pasta). Pasta kan produseres på små hjemmemaskiner eller i industriell skala, der en fast deig ekstruderes ved lav temperatur (40–50 °C) gjennom spalter eller hull av forskjellig form. Produktet kuttes i passende lengder og har form av tynne tråder, rør, plater, bånd, stjerner eller andre småfigurer.

Pasta kan omsettes fersk, men blir som regel tørket. Tørkeprosessen er meget viktig for kvaliteten. Både temperatur, tid og relativ fuktighet må kontrolleres nøye. Etter tørking inneholder pasta ca. 10 % vann, ca. 75 % karbohydrat i hovedsak som stivelse, 11–12 % protein og 1–2 % fett. Vannet tas opp igjen under koking. Kokt pasta brukes som alternativ til poteter og ris til middag.

Lignende produkter laget av andre kornråvarer som brødhvete og ris, kalles nudler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.