Partsoffentlighet, eller partsinnsyn, er den regel i forvaltningsretten at partene i en sak som alminnelig regel har krav på å gjøre seg kjent med alle dokumenter i saken, herunder alle innlegg fra andre. Reglene om partsoffentlighet står i forvaltningsloven. Den som er part i en sak, skal dessuten alltid få et forhåndsvarsel når saken starter, med informasjon om hva saken gjelder og ellers det som hun trenger for å kunne ivareta sine interesser i saken. Parten skal i tillegg ha varsel hvis det kommer inn nye opplysninger som kan være avgjørende for utfallet av saken.

Faktaboks

Også kjent som

partinnsyn

Prinsippet om partsoffentlighet gjelder som utgangspunkt ikke for forvaltningens interne saksdokumenter, men som alminnelig regel har parten krav på å bli kjent med det som står i slike dokumenter om faktiske forhold.

Rett til partsinnsyn gjelder også for opplysninger som det er taushetsplikt om, men da med forbud mot å meddele og bruke disse utenfor saken. Det kan likevel gjøres unntak fra partsoffentlighet om utenriks- eller sikkerhetspolitisk hemmelig informasjon, om forretningshemmeligheter, og forskningsideer og -prosjekter som det søkes om offentlig støtte til. Hvis ikke det er av vesentlig betydning for parten, har hun heller ikke krav om innsyn i opplysninger om andres helseforhold eller om andre forhold som av særlige grunner ikke bør meddeles videre.

Alle krav om partsinnsyn skal vurderes konkret for den enkelte henvendelse, herunder hvem som spør, hva slags opplysninger det er snakk om, og hvor sterkt behov parten har for dette for å kunne ivareta sine interesser i saken.

I sivil- og straffeprosessen for domstolene er regelen at hver av partene skal ha anledning til å være til stede i rettsmøter og til å gjøre seg kjent med de opplysninger og innlegg som foreligger i saken, og til å uttale seg om disse, se kontradiktorisk prinsipp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg