partistøtte

Partistøtte, støtte politiske partier får av myndighetene.

Norske politiske partier får mesteparten av sine utgifter dekket gjennom direkte bevilgninger fra stat, fylker og kommuner. Det er oppslutningen ved valg som avgjør hvor mye partiene blir tildelt i støtte. De som får flest stemmer, for også mest i partistøtte.

Partistøtten var i 2014 totalt drøyt en halv milliard kroner. Ifølge Statistisk sentralbyrå utgjorde offentlig støtte i 2013 67 prosent av partienes inntekter. Partistøtten over statsbudsjettet for 2015 er totalt 423 mill. kroner (411 mill. kroner i 2014).

Mest avhengig av offentlig støtte er Fremskrittspartiet. Omtrent 85 prosent av partiets budsjett er basert på offentlige bevilgninger. For Arbeiderpartiet er andelen ca. 70 prosent, og for Høyre ca. 60 prosent.

Den offentlige partistøtten har en demokratisk begrunnelse. Det er et allment ønske at partiene skal være minst mulig avhengig av private bidragsytere.

Ved stortingsvalget i 2013 økte imidlertid omfanget av pengegaver fra privatpersoner, bedrifter og organisasjoner kraftig. Høyre mottok 26 millioner kroner fra slike kilder, mens Arbeiderpartiet mottok 20,6 millioner kroner.

Partistøtten er underlagt et detaljert regelverk, og utbetales etter søknad både til det sentrale partiapparatet, fylkesorganisasjonene og lokallag som er berettiget til støtte. Også partienes ungdomsorganisasjoner mottar betydelig offentlig støtte.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg